Italië biedt planten beter perspectief dan bloemen

De Nederlandse bloemen- en plantenexport naar Italië loopt na vier jaren van toename nu achter op 2017. Het perspectief op groei is volgens exporteurs voor planten beter dan voor bloemen. Het uitbouwen van pluspunten als beschikbaarheid en logistiek kan de concurrentiepositie versterken.

Het voorjaar was door slecht weer funest voor de afzet van met name tuinplanten”, verklaart Edward Meeuwisse van Profitplant de achterstand die de Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft op Italië. „Maar bij de bloemen is wel wat meer aan de hand”, weet Tony d’Angelis van Hamifleurs. John Ravelli, onder meer agent voor Weerman, voorziet in het bloemensegment dan ook voorlopig weinig kansen voor groei.

Met een groei van 9% is Polen in de top-5 afnemers van bloemen en planten uit Nederland Italië voorbijgestreefd (tabel). Bij de stabilisatie van de totale exportwaarde, volgens VGB en Floridata in een dit jaar turbulentere markt, krimpt Italië met 6%. Vorig jaar was er tot en met mei een even grote groei. Uit de achterliggende gegevens van Floridata blijkt dat de daling bij de bloemen iets groter is dan die bij de planten. Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de groeiperiode, die de exportwaarde vorig jaar aardig in de buurt bracht van het toppunt van €341 miljoen in 2006 (grafiek).

Het betalingsgedrag van Italiaanse afnemers vraagt van exporteurs bijzondere aandacht. Grote spelers melden dat het aantal dagen dat facturen open mochten staan is teruggebracht van negentig naar 45 dagen. „Dat ging ten koste van de omzet, maar inperking van het risico is soms belangrijker”, aldus D’Angelis.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties