Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Jan Opschoor: „We ondernemen samen”

Jan Opschoor: „We ondernemen samen”

0

Directeur Jan Opschoor vindt dat het bij coöperatie Prominent verder gaat dan alleen maar samenwerken. „Wij ondernemen samen. Dat vind ik echt wat anders.”

Prominent is een coöperatie van 29 tomatentelers, samen goed voor 440 hectare. Zij delen kennis, innoveren, hebben sinds twintig jaar gezamenlijk een verpakkingscentrum en zij hebben drie eigen teeltlocaties. „Wij delen de portemonnee”, zegt Opschoor. Mede door hun manier van samenwerken, won Prominent dit jaar de Tuinbouw Ondernemersprijs.

De coöperatie heeft in 2018 gekozen voor een aandelenstructuur. Dit omdat telers meer zicht wilden krijgen op welke waarde Prominent voor hen heeft. „Telers betalen contributie om de operationele kosten van Prominent te dekken. Ze leggen daarnaast een bedrag per hectare in, wanneer zij lid worden. Ook zijn telers gezamenlijk eigenaar van onroerend goed. Door alle activiteiten ontstaat er eigen vermogen. Leden vroegen zich af wat zij daar persoonlijk van terugzien. Wij hebben daarom voor deze nieuwe structuur gekozen.”

Aan het einde van het jaar kunnen leden de winst uitgekeerd krijgen. Ieder lid profiteert mee van de waardestijging van Prominent.

Meer lezen over hoe deze coöperatie samenwerkt? Het artikel verschijnt 12 juni in het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is ook alvast hier te lezen.

Cindy van der Zwet
Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

Reageer op dit artikel

avatar