Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Jane Ngige: ‘Bloemen hoeven niet in Nederland te landen’

Jane Ngige: ‘Bloemen hoeven niet in Nederland te landen’

0

Jane Ngige, ceo van Kenya Flower Council ziet in de nabije toekomst geen probleem als bloemen uit Afrika niet meer via Nederland getransporteerd gaan worden. Ze reageert daarmee op het feit dat Schiphol aan zijn maximum capaciteit zit en bloemenvervoerders mogelijk vaker op andere luchthavens moeten landen. Vrijdag staat er over dit onderwerp een uitgebreid artikel in het Vakblad.

Ngige zegt dat het misschien in het begin een probleem vormt als bloemen uit Kenia niet meer naar Nederland gaan. Op termijn ziet ze echter vooral kansen. Ze vindt ook dat de ontwikkeling aansluit bij de manier waarop tegenwoordig handel wordt gedreven. Ze ziet dat de internationale bloemenindustrie groeit en dat ze zich van FloraHolland weg beweegt. Ze ziet dat er steeds meer directe handel – zonder tussenkomst van de veiling – plaatsvindt.

Volgens Ngige moet dit de industrie motiveren om ook andere logistieke wegen te vinden dan via Nederland. „Bloemen hoeven niet in Nederland te landen. Het kan ook via andere plaatsen in de wereld.  Er gaan veel bloemen van Kenia naar Duitsland. Er is geen reden om dat niet direct te doen.” Ze noemt verder als voorbeeld twee braakliggende vliegvelden in Italië die ze ooit aanschouwde. „Waarom gebruikt FloraHolland die vliegvelden niet voor Keniaanse bloemen die voor Rusland zijn bestemd?  Of waarom vliegt ze bloemen niet direct van Kenia naar Rusland? Het is tijd om opnieuw naar de logistiek van bloemen te kijken. Er vindt meer directe verkoop plaats en er worden meer kant en klare producten gemaakt. Het kan een kans zijn voor FloraHolland.”

 

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar