Je kan gerichter ’vechten’ tegen fusarium

    Het bestrijden van fusarium is een gevecht. Vierjarig onderzoek in de Masterplan Fusarium heeft daarvoor bruikbare kennis opgeleverd. Dit, aangevuld met diverse tips en ervaringen uit de praktijk, maakt de schimmelziekte iets minder ongrijpbaar.

    Komt het mee via de stek, zit het in de grond, of zijn het vooral andere factoren die een rol spelen? Het zijn vragen die spelen rond fusarium, een schimmelziekte die staat in de top vijf van de meest bedreigende plantenziekten ter wereld. In de sierteelt zijn Fusarium oxysporum, F. proliferatum en F. solani de grootste boosdoeners. Alle drie verspreiden ze zich makkelijk.

    Fusarium is heel ongrijpbaar, stelt adviseur Dirk Jan Binnendijk. „Bij een klant was in een vak lisianthus 60% uitval door fusarium. Het vak er pal naast was net gestoomd. Als je weet hoe makkelijk die schimmelziekte zich verspreidt, dan verwacht je op die maagdelijke gestoomde grond sowieso herbesmetting. We zijn nu ruim vijf weken verder en zien nul uitval in de nieuwe aanplant. Ik denk dat het zo blijft, want meestal is er vier tot vijf weken na het poten de eerste uitval veroorzaakt door fusarium.”

    Adviseur Binnendijk geeft deze week tips om fusarium beter de baas te blijven. Ook andere adviseurs, gewasspecialisten en onderzoekers komen aan het woord in het artikel dat te vinden is in de Bloemisterij editie 16. Heb je een digitaal abonnement. Lees dit artikel en meer via mijnbloemisterij.nl

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden. Of bel 071 5659644.

    Schimmeldraden en sporen van Fusarium proliferatum, een van de drie soorten van deze schimmel die het meeste schade geven in de sierteelt. Denk aan vaatverwelking, wortelrot, voet- en stengelrot, plekken op bladeren en vruchtrot. (foto: Anne van Diepeningen, Wageningen UR)

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties