Jeffrey van de Berg: “De laatste kwekerij in deze regio”

Sunshine Grow is de laatste kwekerij in Voorschoten. De omliggende kwekerijen naast Sunshine Grow zijn al uitgekocht, waardoor zij nu de enige kwekerij zijn geworden. Naast de kwekerij aan de Veurseweg worden luxewoningen gebouwd. „De gemeente wil nu vervroegde descente (onteigening), en daar gaan wij in mee,” aldus mede-eigenaar Jeffrey van de Berg (30).

De gemeente Voorschoten heeft als beleidsvisie voor dit buitengebied (zogenoemde Duivenvoordecorridor) ‘gras voor glas’. Het komt erop neer dat alle glastuinbouw in deze gemeente moet verdwijnen. Vijftien procent van wat er stond aan glastuinbouw, moet woningbouw worden. 85 procent moet een ‘groene omgeving’ worden.

Oleanders en palmen
Naast de kwekerij in Voorschoten heeft Sunshine Grow ook nog een kwekerij in het Spaanse Alicante. Hier is opa Bram van den Berg (85) dertig jaar terug gestart met oleanders en palmen in de open grond. Hij denkt mee met strategische keuzes van het bedrijf. De twee kwekerijen werken nauw samen; alle producten uit Alicante worden verhandeld via de Nederlandse veilingen.

Wil je weten wat Jeffrey nog meer vertelt over de onteigening, en over de afzet van de kwekerijen? Lees het volledige artikel in De Bloemisterij nummer 10. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan hier al het complete artikel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties