KaE introduceert filmpjes over Het Nieuwe Telen

Kas als Energiebron (KaE) komt met een serie filmpjes waarin Jan Voogt, een van de docenten van de cursus Het Nieuwe Telen (HNT), een aantal thema’s van HNT behandelt. Aan bod komen onderwerpen als de werking van het psychrodiagram, praktische toepassingen van HNT en plantbalansen.

Deze zogeheten weblectures zijn volgens KaE bedoeld als ondersteuning bij het volgen van een cursus over HNT of bij het lezen van het handboek HNT. Momenteel zijn er vier weblectures over de werking van het psychrodiagram beschikbaar en één weblecture over praktische toepassingen van HNT. Bekijk ze hieronder:

Weblecture 1: Absoluut vochtgehalte
Wat is het psychrodiagram en wat betekenen de begrippen absoluut vochtgehalte (AV), relatieve vochtigheid (RV) en het vochtdeficit?

Weblecture 2: Condensatie en dauwpunt
Hoe kun je het dauwpunt vinden met behulp van het psychrodiagram en met welke maatregelen kun je het beste werken om condensatie in het gewas of op de bloem en vrucht te voorkomen?

Weblecture 3:Enthalpie
Enthalpie is de energie-inhoud van de kaslucht. Wat is het onderscheid tussen voelbare en latente energie en hoe houd je meer CO2 in de kas door te streven naar een hoog RV bij zonnig weer?

Weblecture 4: Vernevelen
Hoe kun je met verneveling het kasklimaat koelen of de vochtigheid hoog houden.

Weblecture 5: Schermen tegen uitstraling
Door uitstraling kan de kop van het gewas minder verdampen, waardoor minder calcium kan worden opgenomen. Bovendien ontstaat gevaar voor condensatie in het gewas. Door meer te schermen kan het effect van uitstraling worden beperkt en groeit het gewas beter.