Kabinet wil assurantiebelasting weersverzekering afschaffen

Het kabinet is van plan om de 21% assurantiebelasting op de brede weersverzekering af te schaffen per 2020. Het doel is om de verzekering aantrekkelijker te maken voor boeren en tuinders. Dit schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

LTO Nederland en verzekeraars hebben in de afgelopen maanden gelobbyd voor deze vrijstelling. „De droogtecrisis van de afgelopen zomer heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat boeren en tuinders zich kunnen indekken tegen de risico’s van ons veranderde klimaat”, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. Hij is content met deze stap van het kabinet, maar vindt het jammer dat de vrijstelling pas in gaat per 2020 in plaats van 2019.

De staatssecretaris houdt wel een slag om de arm: de Europese Commissie moet nog toetsen of de voorgenomen maatregel geen staatssteun is. De maatregel kost €6,5 miljoen. Calon: „Nederland is de enige EU-lidstaat die assurantiebelasting heft op de brede weersverzekering. Het is goed dat we op dit punt een gelijk speelveld krijgen binnen Europa.”

Tot nu toe maken circa 1.700 boeren en tuinders gebruik van de brede weersverzekering. Dat dit aantal zo laag is, komt omdat telers de verzekering als duur ervaren en het eigen risico te hoog vinden. Behalve dat de verzekering voordeliger wordt, wil LTO Nederland een verlaging van het eigen risico van 30% naar 20%. Over dit laatste heeft minister Schouten toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties