Kamer wil voorlopige stop op ’fracken’

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) een voorlopige stop moet zetten op het zogeheten fracken naar aardgas. De techniek kan invloed hebben op de mate waarin aardbevingen voorkomen.

Een motie hierover van CDA-Kamerlid Agnes Mulder werd op 27 oktober door een Kamermeerderheid aangenomen. Volgens Mulder is de overheid nog bezig met het opnemen van veiligheidsregels rond fracken in de Mijnbouwwet. Ook loopt er nog onderzoek naar de gevolgen van fracken op de grondwaterkwaliteit. Kamp doet er volgens haar goed aan eerst de resultaten daarvan af te wachten.

Tijdens een kamerdebat over de EZ-begroting op 15 oktober, ontraadde de minister de motie. Kamp betoogde dat fracken al vanaf de jaren zeventig probleemloos in Nederland wordt toegepast. De techniek – waarbij gas wordt gewonnen door water, zand en chemicaliën onder hoge druk de grond in te spuiten – is in Nederland al meer dan tweehonderd keer gebruikt.

Schaliegas
Fracken wordt momenteel toegepast bij de gaswinning uit enkele kleine velden. „Fracken is hier, anders dan bij de winning van schaliegas, niet de methodiek van winning, maar één van de methodieken om een teruglopende of tegenvallende winning te verbeteren”, zo schreef Kamp op 18 september in antwoord op kamervragen.

Kleine velden
Kamp wil de komende tijd juist meer productie halen uit de kleine velden, omdat hij de kraan van het Groningenveld steeds dichter heeft gedraaid. Hij laat op dit moment TNO in kaart brengen wat het risico op aardbevingen is bij de winning uit kleine velden. De resulaten daarvan worden eind dit jaar verwacht. Overigens nam de Kamer dinsdag ook een motie aan tegen mogelijke gaswinning op zee bij Terschelling.