Kan niet vaak genoeg gezegd: werk aan bewijslast!

Er wordt hard gewerkt aan een noodfonds. Geluiden lopen uiteen dat details binnen een week, anderhalve week bekend worden. Vorige crisissen leren dat hierop alleen een beroep is te doen als ondernemers voldoende bewijs overleggen.

Wat kunnen ondernemers doen behalve in de overlevingsmodus staan? Frank Hollaar, sectorleider tuinbouw bij adviesbureau Flynth heeft daar zo zijn gedachten over. „Naast de aandacht voor arbeid, hygiëneprotocollen en de omzetderving, moeten ondernemers zich ook verdiepen in mogelijke juridische gevolgen. Het is natuurlijk niet iets waar je in dit stadium als eerste mee bezig wilt zijn, maar het is wel belangrijk om de contracten met afnemers en leveranciers even te checken op bepalingen rond niet nakomen van verplichtingen. Als het virus te zijner tijd weer onder controle is en de boel weer enigszins normaliseert, gaan gedupeerden toch hun schade inventariseren en zakelijk redeneren en handelen. Zo werk dat nu eenmaal. Iedereen probeert dan zijn eigen schade te beperken.”

Geleerd van vorige crisis

Hollaar geeft aan dat ondernemers nu veel beter voorbereid zijn op een crisis dan bij de EHEC-crisis in 2011. „Veel ondernemers waren toen nog niet gewend om met actuele cijfers en liquiditeitsbegrotingen hun financiële huishouding te managen. De meeste ondernemers hebben hun financiële managementinformatie tegenwoordig wel op orde, wat sneller schakelen richting een bank mogelijk maakt. Toch is mijn advies nu: probeer waar mogelijk zoveel mogelijk relevante financiële informatie te verzamelen en paraat te hebben, zodat het indienen van een eventueel aanvullend krediet ook zo soepel mogelijk verloopt.”

Sierteeltketen werkt aan uniform format

Advies aan bedrijven is dus om bewijs van weggevallen omzet als gevolg van de coronacrisis te verzamelen, hetgeen van belang is voor financiële compensatie. Hiervoor wordt nu een format ontwikkeld dat eerst door het landbouwministerie moet worden goedgekeurd. Tot die tijd is het verzoek aan bedrijven om op eigen wijzen aantallen, kilogrammen, prijzen en andere bewijsvoering bij te houden, zodat die gegevens bij beschikbaar stellen van het format hierin kunnen worden gevuld.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties