Kartonnen pallets moeten luchtvracht goedkoper maken

De Duitse logistieke toeleverancier Trilatec introduceert een lichtgewicht kartonnen pallet voor gebruik in vrachtvliegtuigen, die ten opzichte van houten pallets een gewichtsbesparing van 80% oplevert, zo claimt de fabrikant. Ten opzichte van houten pallets liggen de aanschafkosten bovendien bijna de helft lager, wat luchtvracht goedkoper zou kunnen maken.

Experts van Lufthansa Cargo, DB-Schenker, Swissport, KLM Cargo, Panalpina, Kühne + Nagel, Jettainer, Chapman Freeborn en Amazon zouden volgens het Nieuwsblad Transport al belangstelling hebben getoond voor het kartonnen pallet. ’s Werelds grootste luchtvrachtvervoerder, het Luxemburgse Cargolux, gebruikt de kartonnen pallets sinds vorig jaar op proef.

Behalve de gewichtswinst is er voor afhandelaars, luchtvaartmaatschappijen en expediteurs volgens Trilatec ook veel gebruiksgemak, ruimte- en tijdwinst te behalen bij de op- en afbouw van transportsystemen.

De nieuwe kartonnen pallet, die onder de merknaam squAIR-Timber in de markt is gezet, weegt tussen de 3 en 6 kg en kan maximaal 10 ton dragen. Ter vergelijking: een houten Europallet weegt al gauw 23 kg. Ook wat aanschafkosten betreft, is de kartonnen pallet in het voordeel. Kost een houten Europallet €7,50, de kartonnen tegenhanger komt op €4,00 uit.

Meer over luchtvracht in de nieuwe Bloemisterij (verschijningsdatum: 13 april)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties