Kenia is uniek wat personeel betreft

Afgelopen vrijdag lagen er ineens 9 exemplaren van de bloemisterij op mijn bureau, en kleine hiccup bij de post. Er komen er wel vaker twee of drie tegelijk maar dit was wel extreem. Wij moesten dat weekend op ons derde kleinkind passen, dus ideaal om al deze exemplaren bladzijde voor bladzijde door te nemen.

Door zoveel informatie in een korte tijd valt de enorme verscheidenheid van bedrijfsgrootte, gewassen, ideeën en visies tussen de verschillende bedrijven op. En zie je trends. Het zijn vooral de kleinere kwekerijen die trouw zijn aan de klok. En ik ben best wel jaloers als ik lees dat een echtpaar met 9.000 meter 3 keer per jaar op vakantie gaat en normaal 2 keer in de week op de fiets stapt. Ja, zo eenvoudig kan het zijn.

Het andere uiterste is een grote kweker doet niets meer doet op de klok en zich volledig vastknoopt aan de supermarkten. Ook hij is blij, maar heeft hele andere zorgen dan de kleine klokkweker. Bij de supermarkt is het de strijd om centen soms wel tienden van centen. De klokkweker is lekker met zijn bloemetjes bezig en probeert het beter en met wat anders dan de buurman te doen. En dit is precies hoe Nederland en de veilingen groot zijn geworden.

Dat het niet bij iedereen lukt op 9.000 meter daar kan ik over meepraten. Ooit ben ik in Kenia terechtgekomen en had al snel door dat bloemen telen hier veel eenvoudiger is dan in Nederland. Door de eenvoud is een paar hectare meer of minder geen strijd, en zeker niet als je gedreven wordt door je personeel. Kenia is en blijft uniek wat personeel betreft: hardwerkende en toegewijde mensen en er zijn er altijd genoeg. Tijdens onze laatste audit vanzowel KFC als MPS hadden onze mensen maar één vraag: wanneer beginnen we met Tima 6. Ze hebben namelijk allemaal nog wel een broer of zus die werk zoekt.

Of er een Tima 6 komt ligt niet aan mij, maar eerst moet de markt wat aantrekken, ik heb echter het volste vertrouwen in augustus. Met de enorme hitte in Europa wordt het daar toch steeds moeilijker een goede kwaliteit te handhaven. Bij ons is het momenteel nauwelijks boven de 20°C en blijven productie en kwaliteit goed zonder dat we er iets extra’s voor te hoeven doen. Ja dan ben ik toch wel weer superblij dat ik de kerktoren in Kudelstaart vaarwel heb gezegd.

 

Simon van der Burg, rozenteler in Kenia

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties