Kester en Kuijvenhoven pieken met araucaria

Peet van Kester teelt al bijna 40 jaar araucaria, een potplant die zijn oorsprong heeft op en rond Australië. De afzet is geconcentreerd tussen half oktober en half december. Met de broers Kuijvenhoven van JK Plant is een nauwe samenwerking.

Peet Kester (64) werkt enkele jaren samen met de broers Jelle (32) en Joram (36) Kuijvenhoven van JK Plant. Eerst ging het alleen om het afkweken van halfwasplanten voor Van Kester. „Ik huurde daarvoor zelf ruimte, want ik kon meer planten verkopen dan zelf telen op de locatie van 1,5 ha. In JK Plant vond ik een goed adres voor het afkweken. Ik ken de broers al jaren. Sinds 1 januari 2019 werken we nog nauwer samen onder de naam Kester Kuijvenhoven.”

Araucaria en dahlia’s: prima combi

Voor de broers Kuijvenhoven past araucaria prima naast hun overige potplanten (o.a. jaarrond schefflera en fatsia) en het seizoensproduct dahlia (van april t/m juni in potmaat 17 cm). Sterker, als de eerste vakken met araucaria’s geraapt zijn, begint het oppotten van de dahlia’s in die ruimte. De teelten volgen elkaar bijna naadloos op.

In totaal 7 ha voor gestekte araucaria’s

Op dit moment gebeurt de afkweek van de araucaria’s op 5,5 ha, verdeeld over drie locaties in Poeldijk. De kassen liggen heel dicht bij elkaar; een sloot is de scheiding. Op ruim twee kilometer afstand is de kas van 1,5 ha voor de opkweek en vermeerdering. Die locatie heet nu officieel Araucaria Young Plants.  Stek is de basis. Daarvoor heeft Kester zelfs moederplanten, die 2 tot 3 jaar productief zijn. De bewortelingsfase is tijdrovend en lastig. De gemiddelde teeltduur is een jaar. Voor een groot deel van de ’Oogst 2020’ is het vermeerderen en oppotten al begonnen. De afzetperiode is namelijk relatief kort, grofweg zo’n 10 weken in het najaar.

Lees het de volledige bedrijfsscan over het bedrijf van Peet van Kester en de broers Kuijvenhoven deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Online lezen kan via deze link (inlog vereist)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties