Keurmerk huisvesting agrarische arbeidsmigranten gelanceerd

Aardbeienteler Jan van Meer heeft als eerste agrarisch ondernemer in Nederland het Agrarisch Keurmerk Flexwonen in ontvangst mogen nemen. Dit keurmerk, dat is opgezet door de vakbonden en land- en tuinbouworganisaties, borgt de kwaliteit en veiligheid van kortdurende huisvesting op het erf. Daan Quaars, wethouder Bouwen en Wonen van Breda, reikte het eerste certificaat uit.

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen borgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor seizoensarbeid met duidelijke afspraken over bijvoorbeeld kookvoorzieningen, sanitair, hygiëne en onderhoud. Verder mag de huurprijs niet meer bedragen dan 20% van het minimumloon. Dat komt neer op €74 per week, te verrekenen via de loonstrook. De normen zijn door de werknemers- en werkgeversorganisaties samen vastgesteld op basis van eerdere cao-afspraken. Om het keurmerk te mogen voeren moet een ondernemer zich jaarlijks door een geaccrediteerde certificerende instelling laten keuren.

Agrarisch Keurmerk Flexwonen is opgericht door werknemersorganisaties FNV en CNV, vaktechnische organisaties KAVB, NFO en Glastuinbouw Nederland, de regionale LTO-organisaties en LTO Nederland.

Betrokkenen zeggen zich al jaren in te zetten voor betere van huisvesting van arbeidsmigranten die voor korte oogsten in Nederland zijn. Ondernemers kunnen zich met een goede kwaliteit, eerlijke huurprijzen en korte reistijden onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt is het belangrijk dat kortdurende huisvesting van elk jaar terugkerende werknemers goed op het eigen erf kan worden geregeld.

De Nederlandse land- en tuinbouwsector is sterk afhankelijk van arbeidsmigranten voor seizoenarbeid. Naar schatting hebben in de agrarische sector elk jaar zo’n 100.000 arbeidsmigranten een onderkomen nodig.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties