’Kiezen tussen NOW en sectorspecifieke steun’

De Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) wordt op aandringen van de Tweede Kamer aangepast voor seizoenssectoren. De inschatting van Peter Baltus, projectleider LTO Noord Projecten, is dat een aangepaste NOW-versie niet van toepassing gaat zijn voor sectoren waarvoor sectorspecifieke steun is geregeld zoals de sierteelt. Telers staan dan voor de keuze om voor NOW of sectorspecifieke steun te kiezen. Baltus zei dit vanmiddag tijdens het zesde webinar van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Minister Koolmees laat vandaag in een Kamerbrief weten dat hij bezig is met te kijken of de NOW-regeling is aan te passen voor seizoenssectoren, waarop de voltallige Tweede Kamer  aandringt. Daar belooft hij op korte termijn op terug te komen. De details voor de sectorspecifieke steun voor onder meer de sierteelt zijn ook nog niet bekend. Die worden op zijn vroegst volgende week verwacht.

De keuze tussen NOW en sectorspecifieke steun is dus nog niet goed te maken. Toch raadt Baltus bedrijven aan die denken dat de NOW-regeling voor hen soelaas biedt die ook aan te vragen en dus niet af te wachten. Achteraf is steun altijd wel op een manier te verrekenen.

Volgens Henk Raaijmakers, voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen biedt de sectorspecifieke regeling voor zwaar getroffen bedrijven meer soelaas dan een NOW-regeling, ook in eventuele aangepaste vorm.

Concernbepaling

Aan een andere wens van een meerderheid van de Tweede Kamer is Koolmees al wel tegemoet gekomen. Door de NOW-regeling niet alleen te baseren op concernniveau, maar ook op het niveau van werkmaatschappijen binnen een concern. Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan 20% omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden. Zo moeten deze concerns afspraken maken met vakbonden over werkbehoud en over 2020 afzien van het uitkeren van dividend of bonussen.

Deze aanpassing in de NOW-regeling kan volgens Baltus gunstig uitpakken voor met name grotere tuinbouwbedrijven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties