‘Kijk verder dan Nederland!’

Ga wat zoeken buiten de tuinbouw, het is aflopende zaak.” Deze woorden staan tot op de dag van vandaag op mijn netvlies geprint. Een oom dacht mij met deze wijze woorden te overtuigen om een carrière buiten de tuinbouw te zoeken. Maar gelukkig, het bloed kruipt waar het niet gaan kan!

Al van kinds af aan deed ik niets liever dan mijn vader helpen op de tuin. Als klein jongetje helpen in de schuur bij het sorteren van de komkommers en later tomaten. En toen ik wat ik ouder was rozen knippen bij de buurman op zondag, aangezien er op de zaterdag gevoetbald werd.

Alhoewel er wel twijfel was. Er was geen ouderlijk bedrijf meer om over te nemen, wat doe je dan? Na mijn studie in Wageningen was één ding zeker, ik wilde iets gaan doen wat een zeer sterke band zou hebben met de praktijk. Toen daar onverwachts een kans kwam om op een kwekerij in Kenia te gaan werken hoefde ik niet lang na te denken.

Wat aanvankelijk een baan voor een jaar zou worden is een avontuur geworden wat inmiddels al bijna 7 jaar lang duurt. Via Batian Flowers kwam ik gelukkig snel terecht bij Timaflor. De werkwijze, de omgang met het personeel, de commitment naar de omgeving en de mogelijkheden voor ontwikkeling is iets waardoor iedere werknemer zich snel thuis voelt bij Timaflor.

Zo is ook mijn ontwikkeling binnen Timaflor snel gegaan. Waar ik in het begin een kleine 20 ha onder mijn hoede had, is dit in de afgelopen jaren snel gegroeid en ben ik nu verantwoordelijk voor het gehele reilen en zeilen binnen Timaflor. Een cliché, maar doe iets wat je leuk vindt en het voelt geen dag alsof je aan het werk bent.

Ik kan mijn eerste column dan ook niet anders afsluiten dan met een oproep aan de jonge generatie tuinderszonen en -dochters! Kijk eens verder dan Nederland, de wereld is tegenwoordig erg klein. Er zijn waar ook ter wereld verschrikkelijk mooie uitdagingen te vinden, zolang je er maar voor open staat. De internationale tuinbouw bloeit en er is behoefte aan wat Nederlandse nuchterheid in de industrie.

Thomas Fransen

Bedrijfsleider Timaflor in Kenia

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties