Kisten met geparasiteerde nesten helpen epr te bestrijden

    De gemeenten Weststellingwerf en Westerveld zetten afvalcontainers vol met geparasiteerde nesten van de eikenprocessierups in speciale kisten in de berm. Volgend voorjaar vliegen natuurlijke vijanden uit om eikenprocessierupsen te parasiteren. Pas daarna worden de containers verbrand.Dat schrijft Kenniscentrum Eikenprocessierups op Naturetoday.

    Elk jaar zuigen groenaannemers duizenden rupsennesten op, op plaatsen waar de brandharen risico’s veroorzaken. De opgezogen nesten komen in containers die vervolgens door afvalverwerkers worden verbrand. De nesten in deze containers zitten echter vaak vol met natuurlijke vijanden.

    geparasiteerde nesten
    Een kist met daarin een standaard afvalcontainer waarin de opgezogen nesten terechtkomen. Via uitvlieggaten in de kist kunnen onder meer de sluipvliegen en -wespen ontsnappen.

    Zowel Westerveld als Weststellingwerf willen voorkomen dat de natuurlijke vijanden in de verbrandingsoven verdwijnen. Nu is een systeem ontwikkeld om de (gangbare) afvalcontainers met opgezogen/geplukte nesten in kisten te plaatsen. De containers en de kisten zijn beveiligd zodat er geen hinder van brandharen kan ontstaan. Wel kunnen de natuurlijke vijanden de kisten verlaten via de gleuven en gaatjes in de buitenkist. De kisten komen in de berm bij de eiken te staan.

    Geparasiteerde nesten herkennen

    Entomoloog Silvia Hellingman, verbonden aan het Kenniscentrum Eikenprocessierups, trainde boomverzorgers van groenaannemer Roel Timmerman in het herkennen van geparasiteerde nesten. Zo weten ze welke containers in aanmerking komen om in de kisten te plaatsen.

    De meeste specialistische sluipvliegen en sluipwespen vliegen uit vanaf eind april uit tot eind mei. Dat is bekend door het jarenlang monitoren van geparasiteerde nesten. Een bijkomend voordeel is dat ook andere insecten en geleedpotigen een plek hebben om te overwinteren, zoals gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Eind mei worden de containers uit de kisten gehaald en aangeboden ter verbranding conform de wettelijke eisen.

    Niet nieuw

    Het idee van het gebruiken van geparasiteerde nesten om de hoeveelheid natuurlijke vijanden te vergroten is niet nieuw. In Westerveld hangen al sinds 2010 kastjes met daarin nesten met geparasiteerde eikenprocessierupsen. In een pilot met natuurlijke bestrijding in de provincie Gelderland staan kisten met geparasiteerde nesten in de berm. Ook Storix boom- en landschapsbeheer werkt met dit idee. Het bedrijf heeft hiervoor speciale EPR kasten ontwikkeld. In de hierin geplaatste nesten kunnen natuurlijke vijanden tot ontwikkeling komen, terwijl de eikenprocessievlinders niet kunnen ontsnappen.

    Balans tussen plaag en predatoren

    Weststellingwerf en Westerveld schalen het idee van zulke kasten nu op. Dat past in hun meerjarige plan om de biodiversiteit te bevorderen. Dat gebeurt ook al door het plaatsen van nestkasten en het inzaaien van bermen. In de komende jaren volgen de gemeenten de opbouw van de natuurlijke vijanden nauwlettend. Zodra de rupsenpopulatie onder controle is, verhuizen de kisten naar een andere locatie. Het doel is om uiteindelijk een balans te krijgen tussen plaag en predatoren.

    Beeld Silvia Hellingman

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties