Klaar voor de winter

Op 1 december begon het serieus te sneeuwen. Er viel meer dan 5 cm en de oprit was 3 dagen wit. De weersverwachting voor komende winter is gerelateerd aan La Nina met een grote variëteit van extreem weer; sneeuw in december, dooi in januari en februari, en zo nu en dan koude poollucht met diepvriestemperaturen. 

In deze tijd van het jaar zorgen we dat we klaar zijn voor de winter. We zetten het sneeuwhek op, de snowblower staat klaar om op de tractor te monteren en de handschuivers staan naast de deur. Het blad is uit de goten gehaald voor goede afwatering. En voor de dertigste keer installeren we AC-folie. Ook al hebben we beweegbaar scherm, de stilstaande lucht boven het folie bespaart flink op de gasrekening. Ook is het klimaat in de kas veel gelijkmatiger. Onze planten kunnen de relatief hoge RV goed hebben. 


Ondertussen blijft het coronavirus overal aanwezig. We naderen 2.000 nieuwe besmettingen per dag op 15 miljoen mensen. In Toronto is code rood van kracht. Restaurants en niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten voor winkelend publiek. Er kan alleen nog online of op bestelling gekocht worden. Gevolg is dat mensen uit die regio in onze regio komen winkelen. Vervolgens gaat onze regio van code geel naar oranje. 

Op deze manier wordt het moeilijker om de controle te bewaren. De klok op de veiling in de Toronto regio, kan voorlopig doordraaien. Daar verkopen we sinds de covid-19 uitbraak meer via web sales. We brengen de planten naar de veiling en maken ons aanbod beschikbaar via het veilingsysteem. Kopers kunnen uit voorraad kopen. Hierdoor vermindert de fysieke distributie na de klokverkoop. De verkoop via directe groothandel blijft goed.

We naderen de kerst. Ik geniet van de kerstverlichting. Ook kijk ik elk jaar uit naar de kortste dag. Daarna gaan de dagen weer lengen. Er is een tijdelijke serieuze dip in de verkoop van ons product. Wanneer de winkels voorzien zijn van poinsettia’s en kerstgroen, gaat de blik weer richting bromelia’s. Eerst als geschenkartikel, en vanaf tweede kerstdag neemt ze de plaats van kerstdecoratie in. De kerstdagen brengen we in alle rust door, om vervolgens vol energie aan het nieuwe jaar te beginnen. Vanaf deze plaats wil ik jullie rustige en sfeervolle kerstdagen en een gezond 2021 toewensen.

Angelle van Kleef,

Potplantenteler Ontario, Canada

Lees hier meer columns van Angelle.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties