’Kleine bedrijven draaien op voor afschaffing dividendbelasting’

De kleine producenten zullen uiteindelijk opdraaien voor de afschaffing van de dividendbalasting, stelt Ard van Wingerden, strelitziateler in Honselersdijk. Zij gaan immers de verhoging van de BTW, die nodig is om dit cadeautje aan de multinationals te betalen, in hun portemonnee voelen. ’Onbegrijpelijk dat hier zo weinig aandacht voor is’, vindt de teler.

„Premier Mark Rutte heeft beloofd de dividendbelasting van enkele grote beursgenoteerde bedrijven af te schaffen. Volgens hem zou het beter zijn voor de economie, maar zeker telt mee dat hij hier een elitair potje ’vriendjespolitiek’ bedrijft. De kosten (de lage BTW wordt met 50% verhoogd) verhaalt hij op de samenleving, die hier uiteindelijk stukken beter van wordt, spelt hij ons Nederlanders op de mouw. Maar is dit inderdaad zo?

Als een gemiddelde gezin per jaar ca € 2.000,- besteedt aan groente, bloemen en andere verse producten, is met het lage huidige tarief € 114,- aan BTW in dit bedrag verwerkt. Met de nieuwe ’verhoogde BTW’ koopt de consument waarschijnlijk weer voor circa € 2.000,- per jaar aan bovengenoemde producten. Maar door de BTW verhoging zit er wel ineens €166,- aan BTW in dat bedrag. Dat is dus €52 meer BTW bij een gelijke consumentenbesteding.

Heeft Rutte er wel eens aan gedacht waar dit geld vandaan komt? Juist ja, bij de producent. Overwegend familiebedrijven die nu al de nodige moeite hebben het hoofd boven water te houden. Deze BTW-verhoging betekent namelijk dat een bedrijf dat voor €100.00,- de consumentenmarkt bedient €2.600 meer BTW belasting gaat betalen, wat dus direct van de winst afgaat.

Bedrijven die een miljoen afzet hebben zijn €26.000 meer aan BTW kwijt. Een premier die er prat op gaat dat hij op de bres springt voor ondernemend Nederland, zou zich kapot moeten schamen om zo’n verhoging in te voeren. Mijn hoop is nog gevestigd op Klaas Dijkstra die als ’de slimste mens’ de plicht heeft zijn incapabele voorman alsnog tot de orde te roepen.

Ard van Wingerden, Strelitziakweker in Honselersdijk

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties