Klein glastuinbouwbedrijf meeste interesse in zonnepanelen

De stijging van het gebruik van zonne-energie gaat steeds sneller. Het percentage glastuinders dat gebruikmaakt van zonnepanelen stijgt in 2018 met 4,1% naar 15,6%. In 2017 steeg het met 2,3%. Het hoogste percentage is te zien bij bedrijven met een glasopstand van minder dan 0,5 ha (16,3%). Dit blijkt uit de GlastuinbouwScanner van AgriDirect.

Perkgoedtelers (27,8%) en telers van vaste planten (36,4%) tonen vooral meer interesse. Als mogelijke reden voert Dennis Medema, Innovatiespecialist Energie Glastuinbouw Nederland, aan dat deze vaak wat extensievere/kleinere bedrijven geen WKK hebben voor hun stroomvoorziening en daardoor eerder geneigd zijn om te investeren in zonnepanelen. Daarmee kunnen ze immes hun gehele elektriciteitsbehoefte verduurzamen. Onder alle glastuinders is de interesse 21,2%, een verdubbeling ten opzichte van 2016 (10%).

Gebruik zonne-energie stijgt steeds sneller

Steeds meer glastuinders hebben zonnepanelen op hun bedrijf. Al jaren is er een duidelijke opwaartse trend te zien. In 2018 beschikt 1 op de 6 glastuinbouwers over zonnepanelen. Het hoogste percentage dat AgriDirect heeft gemeten. Ook het voornemen om te investeren in zonne-energie stijgt.

„De toenemende interesse in zonnepanelen past in de toenemende trend van verduurzaming in de glastuinbouw. Glastuinbouwondernemers hebben ook daken van schuren en verwerkingsruimte ‘vrij’ om zonnepanelen te plaatsen om zo een steentje bij te dragen aan de verduurzaming. (Doorzichtige) zonnepanelen op het kasdek zelf is (nog) niet interessant”, aldus Medema.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties