Klok blijft achter bij Plantion

In de eerste vijf maanden van dit jaar blijft de omzet van de veilingklokken van Plantion achter bij vorig jaar. Bemiddeling, Groencentrum en de digitale marktplaats staan in de plus. Overall loopt de omzet 0,8% voor.

Dat werd gisteren duidelijk op de algemene ledenvergadering van Plantion in Ede. Commercieel directeur Guus van Logtestijn schetste een beeld van de omzet tot en met 2 juni. De omzet van de klok is in die periode €22,4 miljoen. Vorig jaar was dat €23,6 miljoen. Dit betekent een afname van 5,4%.

Van Logtestijn wijt de achterstand van de klok aan het koude weer in Europa en Afrika in het begin van het jaar. Van bepaalde producten – met name roos – werd minder aangevoerd. „De bemiddeling deed het tot de Pasen daarentegen fantastisch. We dachten lange tijd dat we het beste seizoen ooit in de boeken konden schrijven. Maar toen kregen we drie weken vorst en viel de bemiddeling stil. Dat is gelukkig nu achter de rug.”

Bemiddeling staat op een plus van 4,5%. Tot en met 2 juni werd voor €28,7 miljoen bemiddeld. Vorig jaar was dat €27,5 miljoen. Ook het Groencentrum doet het beter dan vorig jaar: €900.000 tegenover €800.000 in 2016. Dit komt door het gunstige weer en doordat de huizenbouw weer aantrekt, vertelde Van Logtestijn.

De digitale marktplaats (PDM) doet het met 4 ton stukken beter dan in 2016. Toen werd er in dezelfde periode voor een ton via Plantion Digitale Marktplaats verkocht. De inkomsten via Shopp-in zijn met een ton gelijk aan vorig jaar.

In totaal werd er in de eerste vijf maanden €52,5 miljoen omgezet, een stijging van 0,8%.

Vorig jaar kende Plantion een goed jaar. Alle verkoopkanalen scoorden een plus. Vooral bemiddeling steeg sterk met 16,5% tot 48,1 miljoen. De totale omzet was €99,5 miljoen (+8,7%). Het resultaat na belastingen was €1.090.000,-. In 2015 was dat 218.000,-. Dit verschil wordt onder meer verklaard door de compensatie die Plantion kreeg van de bank voor een rentederivaat die ze in 2007 had afgesloten.

Algemeen directeur Peter Bakker; „We hebben daar met de bank over gediscussieerd en kregen de compensatie omdat de bank ons niet altijd goed behandeld heeft om het maar even netjes uit te drukken.”

Deze zomer start Plantion met klokvoorverkoop. Welke datum is nog niet duidelijk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties