Kloosterman wint Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs 2018

Mechanisch loonwerker Kloosterman uit Kapelle heeft de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs 2018 gewonnen. De publieksprijs ging naar aannemersbedrijf Van Daalen en Zn uit Pijnacker.

De jury prijst het Kloosterman omdat het bedrijf een werkwijze van vitale inzetbaarheid hanteert die praktisch toepasbaar is voor het overgrote deel van de agrarische en groene sector. Of zoals juryvoorzitter Heidi Boussen, directeur Gezond en Veilig Werken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het verwoordde: „Kloosterman kiest ervoor niet alleen de functioneringsgesprekken, maar ook het gesprek over wie zijn wij en wat betekent dat voor onze medewerkers en hoe gaan we hierover met hen in gesprek praktisch, laagdrempelig en met een glimlach oppakt. In managementjargon gaat het dan over de kernwaarden. De valkuil is dat je dan frases gaat gebruiken waar mensen zich geen beeld bij kunnen vormen. Bij dit bedrijf worden de mensen hierover zelf aan het denken én aan het praten gezet. Op een manier die geniaal is in haar eenvoud.”

Nieuwe jonge generatie

De genomineerden Potplantenbedrijf Bunnik Plants en lelieveredelaar en -handelaar De Jong Lelies vielen buiten de prijzen, maar kregen van de jury ook een enorme pluim. Wat de jury kenmerkend vond is bij alle genomineerde bedrijven een nieuwe generatie managers is opgestaan.

Zij kiezen voor een radicaal ander aansturingsmodel, omdat de traditionele manier van werkverdeling niet meer voldoet. Ze geven hun medewerkers de ruimte. Door helder aan te geven wat er moet gebeuren. En vervolgens de manier waarop toe te vertrouwen aan de medewerkers. Vrijheid is daarbij het sleutelwoord. Hoe gaan we het aanpakken om samen tot een goed resultaat te komen? Hoe benutten we daarbij ieders kwaliteiten? Op deze manier horen ‘eilandjes’ binnen het bedrijf waarop ieder voor zich bezig is met zijn of haar expertise tot het verleden.

Lees vrijdag 15 februari in de Bloemisterij hoe het gesteld is met vitale inzetbaarheid van personeel in de bloemisterijsector.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties