Koelen, verwarmen en ontvochtigen met dezelfde unit

  Bij Mooij Tulips in Limmen draait sinds half september de allereerste Dry+ Climate. In de unit met zijn kenmerkende groene kleur zit techniek om te kunnen koelen, verwarmen en ontvochtigen.

  Er zijn meer ontvochtigers op de markt, weet Mooij, ook kleinere dan het formaat unit dat hij nu in zijn schuur heeft. Maar dergelijke units moeten in de kas staan en daar is geen ruimte. Er is nog een reden waarom de teler geen unit in de kas wil: de warmte die vrijkomt bij het ontvochtigen zou de kas te veel opwarmen. Dat is zeker in het najaar niet gewenst. Mooij: „Ik wil in de kas soms ontvochtigen zonder input van warmte. Dat kan met deze unit. En ik kan er ook mijn plukhal mee koelen.”

  Green Simplicity en Wagenaar Refrigeration zijn de installateurs van de unit, de luchtslurven in de kas en verder benodigde techniek. Bij Mooij Tulips draait de eerste opstelling. Hij heeft 9 kW aandrijfvermogen nodig om per uur 45 liter vocht te onttrekken uit de lucht. Dat is een energiebesparing van 30 tot 50% ten opzichte van andere ontvochtigingssystemen die op de markt zijn.

  De focus van de installateurs ligt nu op tulpenbedrijven, mede omdat de techniek ook ingezet kan worden voor het drogen van vers geoogste bollen.

  In het Vakblad van deze week een reportage op het bedrijf van Aron Mooij, inclusief uitgebreide uitleg over de werking en techniek van de unit. Online is het artikel te vinden via mijnbloemisterij.nl

  De eerste Dry+ Climate is geïnstalleerd bij Mooij Tulips in Limmen. In het midden teler Aron Mooij, met links Wessel van Paassen van Green Simplicity en rechts Sjors Wagenaar van Wagenaar Refrigeration. De twee leveranciers focussen zich met deze techniek voorlopig op de tulpensector.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties