Komt Ecuador in Australië op de zwarte lijst te staan?

    Het zijn spannende dagen voor zowel de importeurs in Australië, als voor de bloemenkwekers in Ecuador. Wie mogen er ook ná 1 januari nog snijbloemen invoeren? Of komt Ecuador op de zwarte lijst te staan? Het lot ligt in handen van het Australische Ministerie van Landbouw.

    Nog even kort een samenvatting van de huidige situatie. Australië heeft onlangs zijn fytosanitaire wetgeving omtrent bloemeninvoer verscherpt. Iedere importeur moet sinds 1 september in bezit zijn van een import permit. De import permit is slechts 4 maanden geldig. Dus tot 31 december. Alleen importeurs die aan kunnen tonen dat ze actief hebben meegewerkt om het aantal levende insecten uit Zuid-Amerika en Afrika terug te dringen, komen in aanmerking voor een nieuwe import permit. De permits worden per land verstrekt.

    Dan de zendingen. Op 100% ervan zit dubbele keur. Zowel hier vóór vertrek, als ná aankomst in Australië. Iedere kweker wordt apart gekeurd. Mocht de inspecteur hier al iets levends tegenkomen, dan worden de dozen direct geweigerd en teruggestuurd. Maar wordt er op bestemming een levend beestje gevonden, dan zal de gehele zending aldaar gegast moeten worden. Met methylbromide.

    Over dit laatste onderwerp is de afgelopen maanden natuurlijk veel te doen geweest. Want hoe garandeer je nu dat een zending geheel insectenvrij is? Volgens cijfers van het ministerie in Australië was tot en met augustus 30-35% van alle Zuid-Amerikaanse zendingen besmet met insecten. Dus dat percentage moet nu naar beneden. Colombia ligt met een huidige 20% keurig op koers. Maar in Ecuador is het percentage juist toegenomen! En bijna altijd is de boosdoener trips. Zie die maar eens weg te houden van een buitenteelt als gyps, of in kassen waarbij elke dag het lucht open staat.

    Het succes van Colombia is volgens velen te danken aan de voorbehandeling met fosfine. Een gas dat trips dood en toegediend wordt in gesloten containers, vóórdat de bloemen de tuin verlaten.

    Maar zoals wel vaker, kijkt men in Ecuador liever eerst de kat uit de boom en gebeurt er niets totdat het 5 voor 12 is. Er wordt al tijden gesproken over de toepassing van fosfines, maar vooralsnog is er weinig actie. Het is voor Ecuador te hopen dat het nu niet te laat is. Want dat zou een flinke domper zijn, op het einde van een toch al vervelend jaar.

    Victor van Dijk

    Area-manager Zuid-Amerika bij FleuraMetz

    Lees hier meer columns van Victor

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties