Koolmees: Regels rond huisvesting arbeidsmigranten zaak van de gemeenten

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet van plan om met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek te gaan om de regels rond huisvesting van arbeidsmigranten aan te scherpen. Het lokale woonbeleid is primair aan gemeenten, aldus Koolmees mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van een bericht dat 15 arbeidsmigranten in één eengezinswoning verblijven.

Gemeenten hebben instrumentarium tot hun beschikking om regels rond huisvesting te stellen en daarmee ongewenste situaties tegen te gaan. Daarbij kan gedacht worden aan het instellen van een splitsingsvergunning of een omzettingsvergunning bij kamergewijze bewoning in de huisvestingsverordening. Hoe zij dat doen en handhaven is een kwestie van lokale invulling. De VNG kan daar voor gemeenten een ondersteunende en informerende rol bij spelen.

Indien gemeenten behoefte zouden hebben aan aanvullend instrumentarium kan dat onderdeel zijn van het traject rondom Goed verhuurderschap dat de minister van Binnenlandse Zaken met partijen in de huursector en de VNG is gestart, aldus Koolmees.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties