Koortsachtig overleg over impasse herstructurering Bommelerwaard

Binnen het bestuur van de provincie Gelderland vindt momenteel koortsachtig overleg plaats over de impasse waarin de besluitvorming rond het provinciale inpassingsplan (PIP) tuinbouw Bommelerwaard is terechtgekomen sinds de behandeling daarvan in de Statencommissie LCJ op 8 januari.

Bronnen dicht bij het provinciebestuur melden dat het college van Gedeputeerde Staten (GS) eigenlijk op 14 januari extra overleg wilde inlassen over de kwestie, maar dat die besprekingen zijn verschoven naar vandaag. Een provinciewoordvoerder wil dat bevestigen noch ontkennen omdat Provinciale Staten (PS) hierover nog niet zijn ingelicht.

PS bestookten het college vorige week met vragen over het PIP. Naar verluidt, hebben GS meer tijd nodig om die te beantwoorden, waardoor er gisteren geen overleg kon plaatsvinden.

’Bestemmen bij recht’
Kernpunt in de discussie over het PIP is het wel of niet toepassen van het middel ’bestemmen bij recht’ waar de tuinbouw op aandringt. Vorige week werd duidelijk dat GS niets in dat middel zien en willen vasthouden aan toepassing van ’wijzigingsbevoegdheid’. Alleen via dit instrument kunnen, volgens het college, alle doelen van de herstructurering worden bereikt. Dus niet alleen het bieden van economisch perspectief voor de tuinbouw, maar ook het verbeteren van de leefbaarheid en landschappelijke kwaliteit van het gebied.

Haast geboden
Een aantal partijen binnen PS zet vraagtekens bij deze opstelling van GS. Door VVD, PvdA, CDA, PVV, SGP en D66 wordt gestudeerd op een alternatief voorstel. Daarbij is haast geboden omdat besluitvorming door PS over het PIP staat geagendeerd voor woensdag 22 januari. Als het PIP dan niet wordt vastgesteld, loopt een voorbereidingsbesluit af, waardoor de oude bestemmingsplannen weer gaan gelden. Telers zouden dan onbeperkt mogen uitbreiden.