Koppert ontwikkelt scout-app voor mobieltje

Koppert Biological Systems heeft een digitale tool ontwikkeld voor de monitoring en bestrijding van ziekten en plagen. De tool bestaat uit een app op de mobiele telefoon en een Dashboard op de computer. Volgens Koppert verhoogt dit de doeltreffendheid van de gewasbescherming.

Het werkt als volgt. De scout gaat bijvoorbeeld wekelijks de kas in, met zijn mobiele telefoon waar de app op staat. Bij poot 4 in rij 16 ziet hij een haard van wittevlieg en een lichte aantasting van spint. Op een schaal van 1-5 kan hij voor die plek de intensiteit van de plaag aangeven. Zo gaat hij de hele kas door.

Al die gegevens komen terecht op het Dasboard, een programma dat op een computer op kantoor draait. Daar worden de gegevens omgezet in kaarten met hotspots, in grafieken en tabellen. Op deze manier kan de teler of zijn adviseur de ontwikkeling van plagen in de gaten houden, en ingrijpen waar dat nodig is.
Ook kan een adviseur hiermee vanuit zijn eigen huis diverse bedrijven tegelijk in de gaten houden.

In de app zijn nog veel meer wekelijkse gegevens in te voeren, zoals gewaswerkzaamheden, bespuitingen en de ontwikkeling van natuurlijke vijanden. Het programma wordt op maat gemaakt voor het bedrijf. Dat geldt bijvoorbeeld voor de plattegrond van de kas, en voor de lijst met ziekten en plagen.
„De verbeterde timing van biologische toepassingen verhoogt de doeltreffendheid van de bestrijdingsmiddelen, waardoor er minder pesticiden nodig zijn en de gezondheid en opbrengst van de gewassen toenemen”, zegt Tim Bossinga, productmanager bij Koppert.

Momenteel is de app uitsluitend geschikt voor iOS, maar er wordt gewerkt aan een versie voor Android.
iPM Dashboard is een persoonlijk beheersysteem waarvoor een abonnement moet worden afgesloten. Via de Koppert-adviseur of -distributeur kan een proefaccount worden aangemaakt voor een periode van vier maanden.

Mensen die hiermee willen experimenteren, kunnen de app downloaden in de App Store. Ook kunnen ze terecht op de website http://www.koppertipm.com/.
Voor een demo van Dashboard kan men inloggen met
Gebruikersnaam: DemoUser
Wachtwoord: ipmguest