Meer jonge bezoekers naar Keukenhof

De Keukenhof heeft dit seizoen gemiddeld jongere bezoekers getrokken dan vorig jaar. Het bezoekersaantal was met 1,4 miljoen bezoekers vrijwel gelijk aan vorig jaar. Het thema voor volgend jaar is Flower Power, de kracht van bloemen.

De organisatie van de bloemententoonstelling in Lisse meldt dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers is gedaald naar 46 jaar. Meer groepen jongeren en families met kinderen willen de tulpen en andere bolbloemen zien, zo motiveert directeur Bart Siemerink. In 2017 was de gemiddelde leeftijd van de bezoekers 48 jaar.

Topdag 2018 was 21 april, de zaterdag dat het Bloemcorso door de Bollenstreek trok. Dit jaar telde Keukenhof die dag het recordaantal van 68.000 bezoekers. Ruim de helft van de 53 dagen dat het park open was, waren er meer dan 25.000 kaartjes verkocht. De gemeten tevredenheid van de bezoekers kwam volgens Siemerink uit op een 9, een score die nog niet eerder is behaald. Ook op regenachtige dagen en vroeg in het seizoen was de waardering hoog volgens de directeur. „Wij willen het visitekaartje van de Nederlandse tuinbouw zijn. Mooi dat we dat doel met mooie cijfers kunnen behalen.”

Bezoekers komen uit 100 landen. De grootste groep, zo’n 20% van het totaal, komt uit Nederland, daarna volgen Duitsland, Amerika, Frankrijk, China en Groot-Brittannië. Siemerink verwacht dat die top 6 de komende jaren niet veel zal veranderen. Samenwerkingen met partijen als Arriva, Schiphol en NS worden komende jaren verder uitgebouwd.

Grillig seizoen

Het klimaat was dit seizoen grilliger dan ooit. De eerste weken was het extreem koud, vervolgens viel er veel regen en daarna volgde een zeer warme meimaand (met vijf dagen warmer dan 25 graden). De eerste weken was het park buiten behoorlijk kaal, maar in tegenstelling tot editie 2017 was het buiten dit keer wel tot de laatste dag kleurrijk. „Met die grillen van de natuur weten we steeds beter om te gaan, bijvoorbeeld door het aanplanten van cultivars die vroeger en later dan gemiddeld bloeien. Ook andere noodgrepen als het aanplanten van bol-op-pot of buitengerbera’s kunnen we desgewenst van stal halen om voldoende bloei in het park te realiseren.”

Siemerink voorziet dat er steeds vaker gewassen gezamenlijk een binnententoonstelling in Oranje Nassau-paviljoen voor hun rekening nemen. Dit jaar was dat onder andere het geval met lisianthus en tulp, mede omdat het aantal inzenders van tulp afneemt en de gewasgroep lisianthus meer wilde uitpakken in Lisse. Het aantal inzendingen pioen is inmiddels zo groot dat het bijna niet meer past in combinatie met de anjers en zomerbloemen in de laatste week dat het park open is.

Bereikbaarheid

De afwikkeling van het verkeer in de Bollenstreek verliep voorspoedig. Er zijn dit seizoen 14.600 touringcars en 165.000 auto’s op de parkeerterreinen (in totaal 20 ha.) geteld. Een stabiel aantal bezoekers (20% van het totaal) komt met het openbaar vervoer, via de Keukenhof Express van Schiphol, Leiden en Haarlem. Siemerink hoopt dat er spoedig een vrije busbaan in de Bollenstreek komt. „Er is zo’n baan op drie kilometer vanaf de Keukenhof. Het wegenstelsel in de Bollenstreek loopt achter, dat is niet alleen nadelig in de acht weken die Keukenhof open is. Gelukkig is bereikbaarheid ook een speerpunt van provincies Noord- en Zuid-Holland en de gemeentes Hillegom, Lisse en Haarlemmermeer. In juni schuiven we aan bij een conferentie tussen die partijen over dit onderwerp.”

De tentoonstelling bestaat volgend jaar 70 jaar. Het thema van die jubileumeditie is dan Flower Power, de kracht van bloemen. Het park is in 2019 geopend van 21 maart t/m 19 mei.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties