HBA start proeftuin snijhortensia in Colombia

Hydrangea Breeders Association (HBA) in De Kwakel opent een proefkas met snijhortensia in Colombia. Er zijn vijftig selecties geplant om te testen onder lokale teeltomstandigheden.

De nieuwe HBA-proefkas is gevestigd bij kwekerij Los Aromas in La Union en ligt op 2500 m hoogte in de regio Medellin. Aangeplant zijn onder meer de Agriom-cultivars Dream, Force en Ice Cube, die zich al bewezen in Kenia, dat net als Colombia gelegen is rond de evenaar. Ook nieuwe selecties worden getest. De veredelingslijn van Agriom voor de warme klimaatzones bloeit op nieuwe scheuten. Er is geen koudeperiode nodig voor bloeiinductie. Ze produceert meerdere malen per jaar lange bloemstelen. Dit sortiment is volgens directeur Jaap Stelder van Agriom niet geschikt voor teelt in Nederland.

In Colombia wordt traditioneel veel witte, licentievrije snijhortensia geteeld. Het totale areaal wordt geschat op 2.000 ha, veelal gerund door kleine telers en op lowtech basis gekweekt. ,,De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren. Die willen wij leveren’’, zegt Agriom-directeur Stelder. Hij ziet dat de Colombiaanse afzet van snijhortensia naar de Verenigde Staten en andere landen toeneemt. Dat betekent volgens hem dat de teelt professioneler moet en het sortiment breder.

Begin 2018 opende Agriom een proefkas in Naivasha, Kenia. Sinds eind 2018 is er al een kleine testlocatie in Colombia nabij Bogota, via een samenwerking met Ball SB.

HBA (Hydrangea Breeders Association) is het samenwerkingsverband tussen veredelingsbedrijf Agriom uit De Kwakel en de gerenommeerde productie- en selectiebedrijven Heuger Gartenbaubetriebe in Glandorf (D) en Kötterheinrich in Lengerich (D). HBA wordt in Colombia en Ecuador vertegenwoordigd door Ball SB.

Een kwekerij van snijhortensia in Colombia. Aangeplant op de hellingen is de meest geteelde, licentievrije witte soort. Gaasdoek beschermt tegen weersinvloeden.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties