Marco Toussaint projectmanager XAnthu

Coöperatie XAnthu, de verenigde telers van snijanthurium, heeft Marco Toussaint aangetrokken al projectmanager. Hij begint 1 juni 2018

Toussaint (50) heeft ruim 16 jaar ervaring als projectmanager en marktanalist bij groentetelersvereniging Van Nature in Barendrecht. Hij ziet het als een uitdaging om voor XAnthu te werken aan een beter rendement voor de telers van snijanthurium. Bij zijn introductie aan de telers op een bijeenkomst op Keukenhof maakte hij een vergelijking met de productgroep losse tomaten in het pakket bij Van Nature. „Jarenlang viel daarvan de prijsvorming tegen en haakten telers af. Nu is er balans tussen vraag en aanbod en kunnen we zelfs volop interessante termijnorders plaatsen.”

Alle telers lid van XAnthu

Alle 21 snijanthuriumtelers in Nederland en België (kwekerij Middendorp) zijn sinds 14 februari lid van coöperatie XAnthu. De oprichting kwam er omdat telers gezamenlijk willen werken aan een beter rendement voor deze snijbloem. Het rendement staat al jaren onder druk. Dick Oosthoek, directeur/eigenaar van snijanthuriumkwekerij Fiore, is voorzitter van XAnthu. Hij zei onlangs in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij dat er structureel iets moet veranderen in de afzet en marketing van snijanthurium. Voor promotie werken anthuriumtelers al enkele jaren samen. Via XAnthu gebeurt dat nu ook op de punten afzet en marketing. FPC-taken bij Royal FloraHolland nemen enkele leden van XAnthu ook op zich.

Eerste productgroep-coöperatie

XAnthu is de eerste productgroep-coöperatie die zich als lid heeft ingeschreven bij veiling Royal FloraHolland. Sinds 26 maart 2018 gaat het veilen/verkopen onder het lidnummer van XAnthu. De individuele leden hebben nu een subnummer onder dit hoofdnummer. De kwekers blijven op hun subnummer en daarmee onder hun eigen naam aanvoeren voor de klok en in directe handel. De herkenbaarheid als lid van XAnthu komt o.a. terug in het klok-front en tezijnertijd op uitingen als eenmalig fust etc.

De exploitatie van de coöperatie is dusdanig opgebouwd dat zij haar inkomsten krijgt uit een areaalheffing en een provisie op omzet.

Adviesbureau Florpartners had met Louis Kester een belangrijke rol bij het opzetten van XAnthu en organisatie van deze coöperatie. Kester blijft voorlopig taken uitvoeren voor XAnthu en is aanspreekpunt. Marco Toussiant begint 1 juni 2018 als commercieel manager voor de verkoopondersteuning van snijanthuriumtelers in de coöperatie.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties