’Roeska’ wint Interpolis Tulpenprijs 2020

De paarse enkelbloemige tulp ’Roeska’, veredeld door Marax, is verkozen tot meest belovende nieuwe tulp van 2020. Dat bleek tijdens de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk, waar de tulp de Interpolis Tulpenprijs 2020 in de wacht sleepte.

Roeska werd gekozen uit tien nieuwe, veelbelovend cultivars. Ten behoeve van de Interpolis Tulpenprijs wordt van elke cultivar een aantal bollen van zift 11 op water opgeplant en afgebroeid. Voor bollen van zift 12 geldt dezelfde testfase op potgrond. „Al gauw sprong één ras er uit”, aldus juryvoorzitter Nico Hof. Hij doelt op cultivar ‘Roeska’ die hij omschrijft als eentulp met een mooie bladstand, een goede poot, een snelle groeier die goed lengte maakt. „Een vroege broeier bovendien, eentje die mooi kleurt in de klok, wat in de handelsfase alleen maar positief is.”

De tweede plaats bij de verkiezing van de Interpolis Tulpenprijs 2020 werd de rood-witte enkele Crossover (van Remarkable). De derde plek was voor de dubbele roze ’Double Twist’ (veredelaar J.A. Borst Bloembollen).

Hufterproof

Veredelaars Mark Ruiter en Alex Vroling van Marax verwachten dat hun prijswinnende ’Roeska’ binnen één à twee jaar flinke aantallen in het veilingaanbod heeft. Ze omschrijving hun noviteit als een tulp, die in het vak ‘hufterproof’ genoemd kan worden. „Het is een onwijs goede groeier, die niet zweetgevoelig is en dus heel vroeg afbroeibaar. De bol kweekt goed. Ze zitten goed in de huid. In de broeierij geeft hij van relatief lichte bolmaten al zware bloemen. Wij verwachten echt veel van deze paarse schoonheid.”

Sectormanager agrarisch Melissa van de Kam-Jacobs van Interpolis reikte de Interpolis Tulpenprijs 2020 uit. Op de foto staat ze met de prijswinnende cultivar ’Roeska’, met links Axel Vroling en rechts Mark Ruiter, de eigenaren van veredelings-/teeltbedrijf Marax

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties