Ruim 10.000 ha bloembollen MPS-ABC gecertificeerd

Het afgelopen halfjaar is het areaal met MPS-ABC-gecertificeerde bloembollen met zo’n 2.000 hectare toegenomen naar ca. 10.500 hectare. Dit zijn 280 kwekerijen.

Bollenkwekers hebben steeds meer belangstelling voor certificering bollenkwekers, zegt Anthos, de brancheorganisatie van de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten. Ook de belangstelling voor MPS-GAP neemt toe. Vaak zijn dat kwekers die al MPS-ABC hebben en de volgende stap zetten. Bij GLOBALG.A.P. is er eveneens een toename van deelname te bespeuren. Het aantal bedrijven dat deelneemt aan On the way to PlanetProof is de laatste maanden ongewijzigd.

Platform Duurzame handel

De handelaren van het Platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten zijn verheugd dat kwekers het belang van certificering inzien en dit serieus oppakken. Ambitie van het Platform is in stappen toe te werken naar de verhandeling van 100 procent gecertificeerde Nederlandse producten in 2024. Afgesproken is dat de handelsbedrijven zich gaan certificeren volgens MPS-Florimark GTP (Good Trade Practice) of een minimaal daarmee vergelijkbare certificering. Dit handelscertificaat komt wat betreft de onderwerpen overeen met GAP-certificering voor de teelt. Een aantal deelnemers voldoet hier al aan.

Het Platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten startte september 2017 met de bloembollen en vaste planten en is inmiddels verbreed naar bol-op-pot en bloemenproductie. Op dit moment zijn 21 bedrijven aangesloten.

Ruim eenderde bollenareaal gecertificeerd

Het areaal bloembollen in Nederland is ruim 27.500 ha, waarvan ongeveer de helft is ingeruimd met tulpen. De verwachting is dat over een paar maanden  11.000 hectare bloembollen gecertificeerd is. Bij MPS is extra capaciteit om de nieuwe aanmeldingen te verwerken.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties