Sensors voor detectie van schimmels 

Het nieuwe systeem SchimmelAlert kan zowel schadelijke als gunstige bodemschimmels in het wortelmilieu in kaart brengen. Deze sensoren zijn ontwikkeld door een onderzoeksinstituut nabij Luton, Engeland.

 

Het monitorien van de (bodem)schimmels gebeurt met speciale sensoren, die in de grond of het substraat worden gestoken. Dit kan bij elk gewas en elk teeltsysteem, zowel buiten als onder glas of plastic. Er zijn verschillende types; de diepte van de wortels is bepalend voor de uitvoering.

De gel in de sensor trekt schimmels en oomyceten de kweekkamer in. Ook drainwater kan bemonsterd worden. Wanneer de kweekkamer in de sensor volledig gevuld is, verandert deze van kleur en kan de sensor naar het lab in Engeland teruggestuurd worden. Via DNA-analyse wordt daar bepaald welke schimmels aanwezig zijn.

Zowel ziekteverwekkende als gunstige schimmels worden gedetecteerd en uitgesplitst gerapporteerd. De uitslag is bekend na 10-14 dagen. De sensoren worden in Nederland en België exclusief verkocht door HortiServices en kosten €155 per stuk, dit is inclusief retourzending en analyse. Toelichting is te vinden in een Engelstalig filmpje op Youtube

Er zijn verschillende types; de diepte van de wortels is bepalend voor de uitvoering. De gel in de sensor trekt schimmels en oomyceten de kweekkamer in. Ook drainwater kan bemonsterd worden.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties