Vakblad voor de Bloemisterij Kort & Bondig Technokas bouwt eerste HNT-kas voor lisianthus

  Technokas bouwt eerste HNT-kas voor lisianthus

  0

  Kassenbouwer Technokas bouwt voor Van der Lugt Lisianthus in Monster een kas van 6 ha, die geënt is op Het Nieuwe Telen. Daarmee is het de eerste lisianthuskas ter wereld die volgens deze principes wordt uitgerust. In de nieuwe kas verwacht Van der Lugt een beter klimaat en een forse energiebesparing te realiseren. Voor de installaties voor Het Nieuwe Telen geldt een subsidieregeling die nog tot 26 april 2019 is geopend.

  Dit voorjaar is de bouw gestart van de nieuwe teeltlocatie voor Van der Lugt Lisianthus. „Er zijn bij Delphy al eens proeven gedaan met Het Nieuwe Telen bij lisianthus, maar dat was met een ander systeem; met ventilatoren boven het scherm”, vertelt Marcel van der Lugt. „Dat was bij lisianthus geen succes. We zijn daarom gaan kijken bij chrysantentelers die ervaring hebben met Het Nieuwe Telen en daarvoor de installatie van Technokas gebruiken. Hun ervaringen hebben ons overtuigd.” De installatie die Technokas bij Van der Lugt Lisianthus aanlegt heeft wel meer capaciteit (zowel qua luchtdebiet als qua verwarmingsvermogen) dan de luchtbehandelingskasten die bij chrysanten worden toegepast. Dat is noodzakelijk in verband met andere teeltcondities van lisianthus.

  Alle vertrouwen in
  Hoewel Van der Lugt geen zekerheden heeft, heeft hij er alle vertrouwen in. „We hebben maar één keer de kans om nieuw te bouwen en dan willen we ook meteen de beste keuzes maken. Met hulp van Technokas denken we een prima klimaatsysteem te realiseren. De berekeningen die zij maakten en de begeleiding die zij verzorgen maken dat wij het volste vertrouwen in Het Nieuw Telen hebben.”
  Technokas hielp Van der Lugt ook met de subsidieaanvraag. „De regeling is nog ruim een week, tot en met 26 april, geopend”, zegt Maurice Hartman van Technokas. „Als er kwekers zijn die met concrete ideeën voor Het Nieuwe Telen rondlopen, laat hen dan snel bij ons langskomen, dan kunnen we mogelijk nog een aanvraag indienen.” De subsidie behoort tot de EG-regeling, en is daarmee een onderdeel van het actie- en innovatieprogramma Kas als Energiebron. Het budget voor de openstelling van deze regeling is opgehoogd, waardoor er € 6,9 miljoen beschikbaar is.

  Reageer op dit artikel

  avatar