Testlocatie Vertical Farming WUR Bleiswijk krijgt vorm

De bouw van de testlocatie voor Vertical Farming op het terrein van Wageningen University & Research in Bleiswijk vordert gestaag. De oplevering van het gebouw staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

 

Het gebouw meet 600 m2 en bevat vier cellen van 30 m2. Twee zijn uitgerust voor proeven met opgaande gewassen in goten. Voor de laagblijvende gewassen (potplanten, uitgangsmateriaal, bladgroenten etc.) zijn twee onderzoekcellen met twee teeltlagen (tafels).

Hoge lichtniveau’s

Om de gewasreacties ook te kunnen volgen onder extreme condities is gekozen voor lichtniveau ’s tussen 1.000 en 1.500 µmol PAR. Een deel van de cellen worden uitgevoerd met dynamisch regelbare LED belichting om zowel de effecten van het lichtniveau als het licht spectrum te kunnen onderzoeken. Tijdens de teelt kan men de plantfysiologische aspecten (o.a. fotosynthese van het gewas voor de gehele ruimte), en de nutriënten- en waterefficiëntie monitoren. Hiervoor hebben de ruimtes een hoge isolatiewaarde en een hoge mate van luchtdichtheid (vergelijkbaar met eisen aan Controlled Atmosphere opslag). In de cellen is het mogelijk dynamisch te belichten. Dus op elk moment van de dag verschillende lichtrecepten te kunnen aanbieden.

Een sluis per cel

Om de condities in een cel tijdens een experiment zo min mogelijk te verstoren is voor het betreden van de cellen per cel een sluis aanwezig, waarvan de deuren niet gelijktijdig open kunnen staan en waarin onderzoekers zich kunnen omkleden c.q. jas en handschoenen kunnen aantrekken om overdracht van ziekten te voorkomen.

Vormgeving als bestaande gebouwen Bleiswijk

Het gebouw bestaat uit een “kasconstructie” waarbij de wanden en het dek zijn opgebouwd uit sandwichpanelen. De hal sluit qua vormgeving en kleurstelling aan bij de bestaande bebouwing op het terrein aan de Violierenweg in Bleiswijk. De kolomhoogte van de hal is zodanig dat deze een gelijke hoogte heeft als de bestaande opslag (circa 6.0 meter).

Hieronder een schematisch overzicht van de proeflocatie voor Vertical Farming. Meer info via deze link

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties