Kortlopende cao Glastuinbouw van kracht geworden

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de kortlopende cao Glastuinbouw verbindend verklaard, terwijl partijen in een impasse zitten voor een nieuwe cao.

De cao staat een loonsverhoging toe van 3,35% per 1 juli 2019, eventueel verrekend met een eerdere collectieve verhoging van 1,34% per begin dit jaar. In de cao met een looptijd tot 31 december, staan voorwaarden over inhouding van de kosten voor de huisvesting een certificering met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen, maar nog niets over nieuwe seizoenswetgeving voor 2020.

Onderhandelingen

Ruim 2 weken geleden maakte FNV bekend niet te zullen onderhandelen over een nieuwe cao met ‘alleen maar verslechteringen’. Deze week (46) houdt FNV ledenraadplegingen in Horst en Naaldwijk.

Seizoenswerk

De onenigheid tussen werkgevers en werknemers lijkt voornamelijk te draaien rond de gevolgen van nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Minister Koolmees geeft in die wet cao-partijen ruimte om afspraken te maken die rekening houden met het seizoensmatig karakter van sectoren. Voorstellen rondom flexibilisering vallen niet goed bij de bonden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties