Kredietaanvragen worden zelfs weer ingetrokken

De huidige situatie in de sierteeltsector is minder ernstig dan gevreesd door afzetmarkten die open bleven en weer open zijn gegaan. Zelfs dusdanig dat enkele kredietaanvragen weer worden ingetrokken, omdat de liquiditeit aantrekt. Dit zei Arne Bac, sectormanager tuinbouw bij de Rabobank tijdens het webinar over het noodfonds op 8 mei dat samen met Glastuinbouw Nederland en Royal FloraHolland werd georganiseerd.

Ruud Paauwe (directeur Glastuinbouw Nederland, voorgrond), Arne Bac (sectormanager tuinbouw Rabobank, achter) en Coen Meijeraan (manager public affairs Royal FloraHolland, rechts) gaven een webinar over Noodfonds Sierteelt.

Tijdens het eerste webinar over financiële steumaatregelen op 20 maart adviseerde Bac bij het opstellen van liquiditeitsprognoses nog uit te gaan van het ’worst case’ scenario, waarbij rekening moet worden gehouden met drie maanden geen omzet. Nu worden de meeste liquiditeitsprognoses gebaseerd op een ’gedempt’ scenario uitgaande van 50% omzetverlies.

Positieve signalen, maar Bac benadrukt dat de financiële impact op veel bedrijven hoog blijft. Lockdown maatregelen in belangrijke afzetlanden zijn nog niet voorbij. Ook een nieuwe uitbraak van corona kan opnieuw voor gesloten markten zorgen en daar moet serieus rekening mee worden blijven gehouden.

Bij Rabobank is de situatie volgens Bac dat de meeste kredietaanvragen goed te financieren zijn. „Natuurlijk zijn er knelgevallen en daar wordt meer tijd voor genomen, maar tot dusver worden aanvragen snel behandeld.”

Noodfonds en financieren

Door steun uit het noodfonds is het liquiditeitstekort van diverse bedrijven minder groot. Toch raadt Bac nog wel aan een gedegen liquiditeitsprognose te maken om een buffer in te bouwen om eventuele toekomstige tekorten te financieren.

Maar ook om ruimte te creëren voor vervangingsinvesteringen. „Om gereserveerde gelden niet naar verliezen te laten gaan maar naar toekomstige investeringen. Alle steunmaatregelen bieden bedrijven namelijk de gelegenheid na de crisis, hoe lang die ook gaat duren, om snel een vliegende doorstart te maken.”

Boetevrij aflossen

Uitkeringen uit het noodfonds zijn te gebruiken voor aflossingen. Of dat slim is voor de toekomstige bedrijfsvoering, betwijfelt Bac. Steun uit het noodfonds is in ieder geval bij Rabobank boetevrij af te lossen op coronaleningen.

Verslag van het gehele webinar is nu al te lezen in het digitale magazine van de Bloemisterij.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties