Krimp biedt pluischrysant in huidige markt schijnzekerheid

Zelfs als de krimp in de aanvoer van pluischrysanten de komende maanden doorzet, hoeft dat nog geen zekerheid op structureel marktherstel te bieden. Wat doen Rusland en brexit? Hoe sterk is de voorkeurspositie nog?

De vraag naar pluischrysanten is best goed, maar klanten zijn voorzichtiger geworden als het gaat om exclusievere bloemen”, neemt inkoper Arie Schoneveld van FleuraMetz waar. „De verschillende markten zijn uitgesprokener over het pluisassortiment. De groeimarkten in Oost-Europa vragen andere rassen dan de klassieke markten”, weet inkoper Theo Plasmeijer van Hilverda De Boer.

In de tweede helft van vorig jaar is de pluizersmarkt dankzij aanvoervermindering beter in balans gekomen. Maar bij een vergelijkbare aanvoer van 142 miljoen stelen stokte de middenprijs op 43 cent,
1 cent lager dan in 2017. „Met name de arbeidskosten hakken er bij pluizers flink in”, weet teler Aad Persoon. „En door de hete zomer kampten we niet alleen met lage prijzen, maar bij Anastasia ook met extra uitval”, vult Yorick Leeuwis van Lewis Flowers aan over de marktleider in het pluisassortiment. „Dat was vrij dramatisch.”
Slechts zes van de top-25 cultivars voor de klok, waarin Antonov verder opschoof, scoorden hogere middenprijzen. „Prima verfbaarheid is een extra pluspunt van Antonov”, vindt inkoper Matthias van Oeven van P van Dam.
Telersvereniging Zentoo verwacht in het najaar een toename van het pluizeraanbod en daarvoor een vergelijkbare aanvoer.

Voor pluischrysanten extra belangrijke markten als Rusland en Engeland blijven zeer onzeker. En de positie als exclusievere bloem staat door meer concurrentie onder druk. Nieuwe varianten als die in de Rossano-lijn kunnen de markt een impuls geven.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties