U kunt het dak op met uw aftrekposten!

  Op 1 oktober was ik exact 25 jaar als belastingadviseur werkzaam. Daarvoor heb ik een aantal jaren mij wel intensief beziggehouden met fiscale advisering, maar dat was steeds in combinatie met beleggingen. Zodoende ging ik toen als beleggingsadviseur door het leven. Sinds mijn belastingadviescarrière weet ik dat in het vierde kwartaal veel ondernemers dezelfde vraag stellen: ‘Weet jij nog wat aftrekposten, want ons bedrijfsresultaat is dit jaar ….?’

  Al mijn collega’s herkennen dit fiscale El Niño-effect op het einde van ieder jaar als gevolg van hoge winstverwachtingen.

  Hoge winstverwachtingen leiden bij ondernemers steevast tot een toenemende vrees voor een hoge fiscale druk. Uiteraard is mijn retorische vraag bij een dergelijke vrees of het voor de bedrijfsvoering wel efficiënt is om te investeren. Immers, investeren kan leiden tot aftrekposten, maar uiteraard dient het rendement van de investering altijd te prevaleren. Het heeft namelijk geen toegevoegde waarde om als ondernemer euro’s voor een investering over de balk te smijten, als dit in het bedrijf vervolgens geen fluit oplevert. Voor iedere investering moet altijd de eerste toets zijn wat het rendement is. Met dat uitgangspunt zal ik gedurende het gehele jaar bij alle contacten met ondernemers vragen hoe het gaat en of er nog investerings- of uitbreidingsplannen zijn om het rendement te verbeteren.

  Gewoonlijk is het niet eenvoudig om in de laatste weken van het jaar nog even een antwoord te geven op de hiervoor gestelde vraag waarmee ‘voldoende’ aftrek opgehaald kan worden. Een ondernemer moet dan al snel denken aan Energie Investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn de investeringen in de Energie- en Milieulijst opgenomen waarmee wellicht nog wat belastinggeld binnen boord kan worden gehouden.

  Op zonnepanelen kan een ondernemer EIA krijgen. Op een elektrisch aangedreven voertuig of een oplaadpunt voor elektrische voer- of vaartuigen Mia/Vamil. Waarschijnlijk zult u voor de zonnepanelen het dak op moeten om daadwerkelijk het profijt van de zon binnen te halen. Het moet bij voorrang gaan om het rendement en niet om de Belastingdienst te plagen, want dan kan iedere ondernemer het dak op…..

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties