Kwaliteit bol-op-pot uitstekend

Met een gemiddelde van 20 dagen was de houdbaarheid van partijen bol-op-pot uitstekend, oordeelde de jury van de eerste kwaliteitscompetitie die FloraHolland organiseerde.

De geteste tray’s (786 potten) zijn door medewerkers van FloraHolland voor het overgrote deel uit de aangevoerde partijen gehaald. Een klein gedeelte is aangeleverd omdat de betreffende deelnemers niet via de klok aanvoeren. In totaal deden 26 bedrijven aan de competitie mee. Met twintig dagen is de gemiddelde houdbaarheid van de geteste potjes volgens de jury uitstekend. Het bloeipercentage kan volgens hen nog wel iets verbeteren. Van de 786 geteste potten kwamen de opgeplantte bollen in 731 gevallen goed open, ofwel 93 procent. Muscari scoorde met 100 procent bloei het best. Bij tulp, narcis en hyacint lagen de bloeipercentages tussen de 88 en 93 procent. 14 van de 26 deelnemende bedrijven hadden een 100 procent bloeiscore.

De resultaten zijn besproken met de FloraHolland Productcommissie, die te kennen gaf graag met de competitie door te willen gaan en zo de kwekers te stimuleren 100 procent bloei te realiseren.

Tijdens de productbijeenkomst ‘winterbollen op pot’ op Keukenhof op 19 april 2016, zijn de prijzen uitgedeeld aan de winnaars in de vier productgroepen. Het gaat om:

– Flowerboost, Noordwijkerhout; Beste Hyacint
– Bloembollenbedrijf Duin, Callantsoog; Beste Muscari
– H. Duineveld, Heemskerk; Beste Narcis
– Van den Berg–Hytuna, Breezand; Beste Tulp