Kwaliteit uitgangswater is ondergeschoven kindje

Goed gietwater is de basis voor een succesvolle teelt. Daarom is het belangrijk om het water in je bassin zo schoon mogelijk te houden. Maar dat is – zeker in de zomer – niet altijd eenvoudig: het gevaar loert van alle kanten. Hoewel er tal van methoden zijn om je water schoon te houden, hebben een heleboel telers nog weinig aandacht voor de kwaliteit van hun bassinwater.

Er zijn veel manieren om het bassinwater schoon te houden. Wat is de beste tactiek? „Dat hangt af van verschillende factoren”, zegt zelfstandig adviseur Geerten Van der Lugt. „Bijvoorbeeld waar de vervuiling vandaan komt, waar het bedrijf ligt en hoeveel geld de ondernemer hieraan uit wil geven.” In de praktijk wordt meestal pas actie ondernomen wanneer daadwerkelijk problemen ontstaan, is zijn ervaring. Telers zijn over het algemeen weinig bezig met de kwaliteit van hun bassinwater. „Dikwijls gaat dat goed, zeker wanneer een teler alleen regenwater in zijn bassin heeft. Maar als het misgaat, gaat het vaak ook goed mis. Vervuiling voorkomen is beter dan genezen.”

Vervuiling

Bassinwater kan op verschillende manieren vervuild raken. Vooral in het voorjaar en de zomer is de watervoorraad schaarser, wordt vaker oppervlaktewater bijgemengd en kan de warmte de groei van algen, schimmels en bacteriën versnellen. Dit kan het watersysteem verslijmen en verstoppen. Of erger. Er zijn voorbeelden bekend dat bruinrot en pythium via het bassin in de teelt belanden.

Meer weten over de manieren om het bassinwater schoon te houden? Je leest het in het Vakblad voor de Bloemisterij van week 35. Online is het artikel (na inlog) ook vinden via deze link

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties