Kwekerij Amarantis kijkt niet te ver vooruit

Jan Pieter van der Houwen van kwekerij Amarantis zit middenin het kalanchoëseizoen, dat dit jaar totaal anders verloopt dan andere jaren.  Hij kijkt daarom niet te ver meer vooruit. “Gelukkig hebben we hebben al meerdere crisissen overwonnen.” Toen hij het bedrijf in Middelburg destijds begon brak de kredietcrisis uit, met behoorlijke gevolgen voor de afzet. 

“Daarna kregen we te maken met de phytophthora-schimmel op het bedrijf waardoor we de eerste jaren best veel uitval hebben gehad in de teelt. Terugkijkend was dat al met al geen gemakkelijke start. Door wat we achter de rug hebben op dit bedrijf, kan ik de situatie nu met corona wel enigszins relativeren. Ik heb ervaring opgedaan om met vertrouwen keuzes te maken in situaties zoals deze. Natuurlijk is het wel spannend hoe lang deze pandemie aanhoudt, en vooral hoe lang de markt erover doet om weer te herstellen. Niemand weet het. Die hele coronatoestand zou weleens een game changer kunnen zijn.”

Zeeuwse locatie
De Zeeuwse locatie, ver van grote glastuinbouwgebieden, maakt dat de afzet gecompliceerder is dan bij een gemiddeld tuinbouwbedrijf. Hoe pakt Van der Houwen dat aan? “Je hebt hier geen collectief vervoer, dus we rijden onze handel altijd met onze eigen vrachtwagen naar de veiling. Daardoor ben je wat minder flexibel dan collega-bedrijven die vlak naast de veiling gevestigd zijn.”

Dit verhaal staat vandaag (8 mei) in de rubriek bedrijfsscan in het Vakblad. Hier nu al te lezen voor onze digitale abonnees.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties