Kwekers en tuinders hebben best een relaxte baan. Vinden ze zelf.

Kwekers, tuinders en hoveniers hebben zelf een van de meest relaxte banen in Nederland. Tenminste, in een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven zij aan zelf een lage werk druk te ervaren. Dat is wel anders bij koks, artsen, juristen, leraren en managers in de zakelijke administratieve dienstverlening.

Zij hebben in een enquete aangeven wel een hoge werkdruk te ervaren. Hoveniers, tuinders en kwekers lijken zich in ieder geval weinig stress te hebben over het werk. Voor het bepalen van de werkdruk werd werknemers gevraagd of ze heel veel werk moesten verrichten en of ze erg snel of extra hard moesten werken. Het CBS heeft de werkdruk in drie gradaties gemeten: de snelheid in het werk, de hoeveelheid werk en of extra hard moet worden gewerkt.

De kwekers, tuinders en hoveniers scoren in alle sectoren onder het landelijk gemiddelde, dat door het CBS wordt gemeten in een gradatie van 1 (lage werkdruk) tot 4 (hoge werkdruk). Voor het snel moeten werken scoren de tuinders cum suis een 2,1 tegenover landelijk 2,4. De hoeveelheid werkt valt hen nog het zwaarst met een score van 2,2 tegenover een landelijk resultaat van 2,5. Volgens het CBS is het werk in de tuinbouw best zwaar. Tuinders, kwekers en hoveniers ‘maken relatief vaak herhalende bewegingen en werken vaker dan gemiddeld in een lawaaierige omgeving.’

Extra hard werken is voor de kwekers, tuinders en hoveniers geen punt. Dat beoordelen zij met een 1,9 qua werkdruk, ruim onder de landelijke score van 2,2. Voor de analyse zijn volgens CBS alleen de veel voorkomende beroepsgroepen onderzocht, met ten minste 50.000 werknemers. Onder bijvoorbeeld managers productie en docenten in het hoger onderwijs is de werkdruk eveneens hoog, maar die beroepsgroepen tellen minder dan 50.000 werknemers, nuanceert CBS.

Veel-voorkomende-beroepsgroepen-met-laagste-ervaren-werkdruk-2015-17-03-31

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tinus
Tinus
5 jaren geleden

Helemaal mee eens