Laat de roekeloze cowboy het niet voor je verpesten

Het is een fraai gezicht op de Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer en de IFTF in Vijfhuizen. Kwekers in binnen- en buitenland hebben weer hun stinkende best gedaan om op te vallen met hun bloeiende en groeiende producten. Een mooie etalage voor de sierteelt, die eigenlijk een breder consumentenpubliek verdient. Juist richting de consument alias de burger valt het imago van de Nederlandse tuinbouw verder op te vijzelen.

Want de beeldvorming bij de burger is op zijn zachtst gezegd nog niet optimaal, zo zei FloraHolland-topman Lucas Vos dinsdag terecht op de eerste World Flower Summit. Dan mag de sierteelt zich nog in de handen knijpen dat ze geen eetbare producten telen. Langzaamaan komt echter steeds meer het vergrootglas van milieuorganisaties en andere belangenclubs op de sierteelt te liggen. Zo is de druk in de gewasbeschermingsdiscussie al behoorlijk voelbaar.

Daarom maakte Vos zich ook boos. Boos dat één roekeloze cowboy het met zijn handelswijze voor de hele sector kan verpesten. Zo waren in de pluimveehouderij twee illegale middelenmengers voldoende om de hele eiersector onderuit te halen. Nog steeds staan stallen leeg door de Fipronil-affaire.

Een stevige speldenprik deelde De Telegraaf afgelopen zaterdag uit. In een artikel werd één chrysantenkweker genoemd die zijn Poolse werknemers niet conform de regels zou hebben behandeld. Voor de krant voldoende om boven dat artikel ’Roofbouw in de kassen’ te zetten en dit voorbeeld symptomatisch te maken voor de gehele tuinbouw. Als gehele sector loop je in dit soort discussies op een dun koord. Zorg dan wel dat de cowboys je er niet af duwen.

Dit was de Kijk op de Week uit het Vakblad voor de Bloemisterij nr, 45 van vrijdag 10 november 2017. Ook het Vakblad ontvangen? Meld je dan nu aan en profiteer van onze aanbieding!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties