Laatste ruit op nieuwe DaglichtKas Ter Laak

Afgelopen week werd de laatste ruit geplaatst in de nieuwe DaglichtKas van Ter Laak Orchids. Deze symbolische handeling werd uitgevoerd door Eduard ter Laak en Tim van den Boogaard, projectleider bij Technokas. In de komende maanden worden installaties en voorzieningen in de kas aangebracht, zodat in het voorjaar de eerste planten de kas in kunnen.

De ruit werd aangebracht bij een nokhoogte van 13,5 meter. Ongeveer 20% van de kas bestaat uit een hoog gedeelte waar Ter Laak een tweede teeltlaag van 9.600 m² aanbrengt. De rest van de kas, ongeveer 4 ha, heeft een iets lagere nokhoogte van ruim 10 meter.

 

De dekruit die Ter Laak en Van den Boogaard plaatsten is één van de 6.500 ruiten die zijn uitgerust met Fresnel-lenzen. Elke ruit van 2,60 m x 1,50 m wekt circa 130 m3 aardgasequivalenten op aan zonnewarmte. Ter Laak gaat de warmte gebruiken om de bestaande en nieuwe kassen te verwarmen.

Naar verwachting oogst de DaglichtKas bij Ter Laak jaarlijks 7.500 MWh aan zonnewarmte via de lenzen. De kas gebruikt daarnaast ook aanzienlijk minder gas door het gebruik van isolatieglas in het dek en hoog-isolerende sandwichpanelen in de gevels, gecombineerd met actieve ontvochtiging op basis van buitenluchtaanzuiging (Het Nieuwe Telen). Hierdoor verbruikt de Daglichtkas ongeveer 25% minder gas per m2 in vergelijking met andere moderne kassen.

Volgens Technokas past de DaglichtKas naadloos in de ambitie van de glastuinbouwsector om de CO2-uitstoot te verminderen. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Topsector Energie en een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties