Ledverlichting iets populairder in glastuinbouw

Onderzoek van AgriDirect in 2018 geeft aan dat glastuinders meer open staan voor investeringen in ledverlichting. Bijna een derde van de ondervraagde Nederlandse glastuinders maakt gebruik van groeilicht.

Van de ondervraagde glastuinders had 15,5% interesse om te investeren in ledverlichting. Een deel hiervan, 3,6% , geeft aan ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn. In 2016 gaf in totaal 13% van de ondervraagden aan (zeer) geïnteresseerd te zijn in ledverlichting.

Agridirect heeft een vaste, licht krimpende groep glastuinders die meedoet aan de GlastuinbouwScanner. Bij deze telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven krijgen telers vragen over onder andere bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen op hun bedrijf.

In 2018 zijn 2.900 glastuinders ondervraagd. In 2016 waren het er 3.000. Als je de bovenstaande percentage’s loslaat op die aantallen, dan waren in 2018 zo’n 450 personen geïnteresseerd in ledverlichting en in 2016 waren het er 433. Een toename van 17 personen. In procenten: + 4%.

Verschillen per teelt

In totaal maakt momenteel bijna een derde van de ondervraagde glastuinders gebruik van groeilicht in kassen. De groep potplantentelers is met 39,8% de grootste gebruiker van groeilicht, gevolgd door snijbloementelers met 36,5%. Bij ondervraagde glasgroentetelers is op 14,8% van de bedrijven groeiverlichting aanwezig.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties