Leliekwekerij Bredefleur investeert in de toekomst

De nieuwste kas van leliekwekerij Bredefleur in Luttelgeest bevat drie schermdoeken en diffuus glas in het dek. Elementen om zo optimaal mogelijk volgens de principes van Het Nieuwe Telen lelies te broeien. De familie Evers schafte tevens een Furora bosmachine, een ‘gewone boslijn’, koelcellen en rollenbanen aan. Vader Piet Evers en zijn zoons Peter, Thomas en Levi zetten in op professionalisering.

 

Productie en logistiek zijn nu beter gescheiden, zegt Peter Evers tijdens de rondleiding op het bedrijf in Luttelgeest. Acht hectare lelies heeft het leliekwekerij Bredefleur hier nu. Die ruimte is voor de helft gevuld met Longiflorum, voornamelijk cultivar Watch Up. In de andere helft van de kas groeien ongeveer tien verschillende  OT’s, waarvan Zambesi met 2 ha. de grootste is. Peter(28) en Thomas (26) regelen de zaken in Luttelgeest. In Moerkapelle, waar de LA-lelies staan, zijn vader Piet (58) Evers en Levi (24) gestationeerd.

Furora bost altijd uniform

Zes- tot zevenduizend stelen per uur verwerkt de bosmachine Furora bij Bredefleur. Het uitsluitend Longiflorums. Via lopende banden komen ze vanuit de kas richting bosmachine. Samen met de ontwikkelaars en programmeurs van leverancier Bercomex is het mogelijk gemaakt om te sorteren op lengte en dikte van de steel, aantal knoppen per tak en de hardheid van de steel Er was zelflerende, deep learning software nodig, in combinatie met camera’s die op basis van röntgen, infrarood en kleur beelden maken. Meest waardevolle van van het werken vindt Peter Evers het feit dat de bossen nu altijd uniform zijn. Bij handmatig verwerken is dat geen zekerheid en dus een blijvend aandachtspunt.

Centrale, gekoelde ruimte van 1.000 m2

Er is tevens geïnvesteerd In een centrale, gekoelde ruimte van 1.000 m2 . Daar maken ze alles verkoopklaar. In een aparte koelcel van500 m2 staat de voorraad. De vrachtwagen voor de daghandel gaat altijd voor 9:00 uur de polder uit. Het gros van bloemen gaat ’s nachts per vrachtwagen naar de verschillende veilingvestigingen en afnemers in Nederland en Duitsland. Bredefleur klokt 50% van onze bloemen en is trouw aan de klok, maar het bedrijf stelt vast dat door digitalisering, webshopkoppelingen en verkoopplatforms de rollen in de afzetketen veranderen.

 

Een bedrijfsscan het leliekwekerij Bredefleur in Luttelgeest staat in Vakblad voor de Bloemisterij nummer 45. U kunt dit artikel (na inlog) ook lezen in het digitale magazine

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties