Leliekwekerij Gentily breidt 30% uit

De Westlandse leliekwekerij Gentily groeit met 2,2 ha naar een areaal van 9,5 ha, verdeeld over vijf locaties. Half september zullen de eerste lelies worden geoogst in de aangekochte kas.

Gentily teelt lelies van het type Oriëntal en Longiflorum. Begin maart 2018 werd ze eigenaar van Miracle Flowers, een lisianthuskwekerij dat wegens gezondheidsproblemen van de eigenaar te koop stond. De kas (bouwjaar 2005) wordt de vijfde locatie van Gentily en tevens hoofdlocatie. De kasinrichting is modern en er is 16.000 assimilatieverlichting aanwezig. Die lichtintensiteit is behoorlijk hoog voor lelie. „Maar we gaan zeker testen of het toegevoegde waarde heeft voor onze cultivars. Desnoods schakelen we de installatie 50% af”, aldus mede-eigenaar Mike Groenewegen van Gentily.

Half september eerste oogst lelie

Miracle Flowers plant week 22 de laatste lisianthus. Kort daarna begint het poten van lelie in de vollegrond, zodat half september 2018 de eerste lelies oogstbaar zijn. De verwachting is dat er In de aangekocht kas van 2,2 ha jaarlijks bijna 3 miljoen lelies geproduceerd kunnen worden. Heel veel aanpassingen zijn niet nodig aan de kas. Gentily gaat wel een koelcel op de kwekerij bouwen. En de verwerking van de bloemen zal niet op het betonpad, maar in de schuur gebeuren. De benodigde oogstapparatuur zal worden geïnstalleerd nadat in augustus de sleuteloverdacht heeft plaatsgevonden. Dan wordt het bedrijf tevens ingericht als hoofdlocatie van Gentily waar bezoekers van harte welkom zijn. Het bedrijf heeft straks 6 ha kas in eigendom en huurt daarnaast 3,5 ha kas voor de teelt van lelie.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties