Levert vanille, zwarte peper, wasabi, salep of saffraan in de kas geld op?

Leveren de teelt van gewassen als vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan de Nederlandse glastuinbouw geld op? Die vraag gaat een een consortium van Wageningen University & Research, bedrijven en Hogescholen beantwoorden. Zij gaan bekijken of deze gewassen de kwekers aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen en afnemers aan duurzaam geteelde producten kunnen worden geholpen.

Dit heeft Wageningen UR donderdag bekendgemaakt. De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de samenwerking ‘Nieuwe veilige gewassen in de kas’ goedgekeurd. De komende drie jaar komt een budget van circa 350.000 euro per jaar beschikbaar om te kijken of het aantal gewassen in de kas kan worden uitgebreid.

Bij vanille is in een eerder project al duidelijk geworden dat een businessmodel potentie heeft. Het nieuwe onderzoek richt zich voor dit gewas dan ook vooral op een verdere marktintroductie en het optimaliseren van de productie. Bij wasabi en zwarte peper wordt eerst goed gekeken naar het teeltproces. Aan de hand daarvan wordt dan de mogelijkheden van een verdienmodel in kaart gebracht. 

Bij salep spelen andere uitgangspunten een rol volgens de onderzoekers. Vooral of het mogelijk is om het gewas zo te telen dat er onderscheidende salep wordt gemaakt ten opzicht van illegale import. Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Via een literatuurstudie en uitgaan van een ‘hightech’ business wordt onderzocht of het gewas in Nederland kan worden geteeld.

De volgende bedrijven neem deel aan het project: Elstgeest Potplanten B.V.(penvoerder), Duijvestijn Tomaten, Lans, KFRS BV, J. van Marrewijk, Gova, Phytesia, Huijbregts groep BV, Club van 100, Intertaste, Valstar Holland Eminent, Eminent Food, Eminent Seeds, Iribov SBW, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Wageningen Environmental Research en Wageningen Research Glastuinbouw.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties