Liander belooft Gelderse tuinders beter stroomnet

Netbeheerder Liander wil vanaf 2023 het elektriciteitsnet verzwaren om leveringsproblemen in delen van Gelderland aan onder meer glastuinbouw tegen te gaan.

Door de groei van de glastuinbouw raakt het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en in de West-Betuwe op steeds meer plekken vol. Ingrepen die soelaas moeten bieden, zijn naar verwachting in 2023 klaar.

Glastuinbouwbedrijven die vragen om een nieuwe aansluiting of meer elektriciteitwillen, krijgen nu dikwijls nul op rekest. Dit komt doordat verdeelstations op bepaalde locaties aan hun maximale capaciteit zitten. Over circa vier jaar moeten onder andere extra kabelverbindingen en een nieuw transformatorstation gereed zijn. In de jaren daarna werkt Liander aan verdere uitbreiding.

Ledverlichting

De groeiende glastuinbouw in de Bommelerwaard voelt zich beperkt in electriciteitsbenutting. Als een tuinder ledverlichting wil aanleggen, kan dat bijvoorbeeld niet meer, stelde het Glastuinbouwpact eerder dit jaar. Tuinders willen investeren in duurzame systemen en meer duurzame stroom inkopen.

Aantal factoren

Door een aantal factoren is de maximale capaciteit sneller bereikt dan verwacht, de laatste jaren. De gasprijs steeg, waardoor tuinders zelf minder stroom opwekken met hun warmtekrachtkoppeling. Die trend lijkt overigens gekeerd door een gunstiger sparkspread. Er zijn nieuwe grotere bedrijven gebouwd en door verduurzaming is dus meer elektriciteit nodig. En er komt nog eens bij dat tuinders veel meer zijn gaan belichten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties