Londen krijgt Nederlandse Landbouwraad

In verband met Brexit krijgt de Nederlandse ambassade in Londen vanaf maart opnieuw een landbouwraad. Ook starten op de ambassades van Bogota (Colombia) en Teheran (Iran) deze zomer nieuwe Landbouwraden.

Naast deze nieuwe plaatsingen zijn op de bestaande posten in Berlijn, Buenos Aires, Brasilia, Nairobi, Peking en de PVOESO nieuwe Landbouwraden benoemd. Het Landbouwradennetwerk op de Nederlandse ambassades en consulaten bestrijkt in totaal 70 landen en helpt Nederlandse agro-foodbedrijven met hun internationale ambities.

Patricia de Vries-van Loon wordt benoemd tot Landbouwraad in Bogota (Colombia) met als werkgebied Colombia, Peru en Ecuador. De Vries-van Loon is momenteel Landbouwraad te Brasilia.

Gezien de forse economische vooruitgang, investeringen, stabiliteit, ondernemersklimaat en handelsmogelijkheden zijn Colombia en Peru interessante opkomende agro-markten in de Pacific Alliance regio in Latijns-Amerika. Sinds kort is ook Ecuador tot deze handelszone toegetreden. Door aanwezigheid van een Landbouwraad ontstaat een betere ondersteuning van Nederlandse bedrijven op het gebied van agri & food en tuinbouw in deze regio

Hans Smolders wordt benoemd tot Landbouwraad in Teheran (Iran) met als werkgebied Iran. Smolders is momenteel projectadviseur bij het team Mondiale Vraagstukken bij RVO.nl.

Met bijna 80 miljoen, veelal goed opgeleide en relatief jonge mensen geldt Iran als een groeimarkt met grote economische potentie. Zeker nu de sanctieverlichting een feit is, liggen er mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven om innovatieve producten, diensten en expertise aan te bieden waar de Iraniërs van kunnen profiteren. In 2015 en 2016 zijn er meerdere economische missies naar Iran georganiseerd. In dat jaar werd ook een lokale, gespecialiseerde landbouwassistent op de Nederlandse ambassade in Teheran aangesteld, die de levering van Nederlandse kennis van agrarische bedrijven en kennisinstellingen ondersteunt.

Tim Heddema wordt met ingang van 20 maart a.s. benoemd tot landbouwattaché in Londen met als werkgebied het Verenigd Koninkrijk. De opening van deze functie hangt samen met de Brexit-onderhandelingen en de wens om beter in te kunnen spelen op mogelijke gevolgen hiervan voor de economische relatie met Nederland, in het bijzonder de landbouw.